#3 16 mei 2021

#3 Vetten

0:00 28m 58s

De Wereld van Vetten: Onthullingen uit de Beetweters Podcast

Hallo allemaal! Wij zijn Luck en Sofie, en zoals jullie weten zijn wij bezig met onze reis naar gezonder eten. Maar wat houdt ‘gezond eten’ nu eigenlijk in? Vandaag duiken we diep in de wereld van vetten, de minder populaire voedingsgroep,. Voedingsconsulent Sven De Weerdt geeft ons een speedcursus over vetten. Deze aflevering is misschien complex, maar absoluut noodzakelijk voor de meerwaardezoeker. Laten we samen onze kennis over vetten opfrissen!

Waarom hebben vetten een slecht imago?

Veel mensen associëren vetten met ongezonde voeding en overgewicht. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit negatieve imago is ontstaan door het feit dat mensen vetten vaak koppelen aan calorieën. Vet bevat namelijk 9 calorieën per gram, terwijl koolhydraten en eiwitten beide maar 4 calorieën per gram bevatten. Dit betekent dat vetten twee keer zoveel energie leveren als de andere macronutriënten.

  • Overgewicht en vetten : Het is niet het vet, maar het te veel aan calorieën dat leidt tot overgewicht. Als ons lichaam meer energie binnenkrijgt dan het verbruikt, wordt dit opgeslagen als vet, ongeacht of het uit koolhydraten, eiwitten of vetten komt.

Dit betekent dat we niet gewoon vetten uit onze voeding moeten bannen, omdat dit niet per definitie leidt tot gewichtsverlies. Er is meer aan de hand!

De functies van vetten in ons lichaam

We hebben vetten echt nodig! Ze spelen verschillende belangrijke rollen in ons lichaam:

  • Energiebron : Vet is een cruciale energiebron voor ons lichaam.
  • Vitamineopslag : Vet helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E, K).
  • Bescherming : Vet kan ons helpen beschermen tegen koude en dient als isolatielaag.
  • Ontstekingsregulatie : Bepaalde vetten, zoals omega-3-vetzuren, hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat zijn de verschillende soorten vetten?

We kunnen vetten onderverdelen in twee grote categorieën:

  1. Verzadigde vetten : Deze vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong (zoals vlees, zuivelproducten en eieren) en zijn vaak vast bij kamertemperatuur. Te veel verzadigde vetten kunnen bijdragen aan een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten.
  2. Onverzadigde vetten : Deze vetten vinden we voornamelijk in plantaardige oliën en vis. Bij kamertemperatuur zijn ze vloeibaar en hebben ze veel gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van cholesterol en het verminderen van ontstekingen.

Omega-3, 6 en 9: Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Onverzadigde vetten zijn verder op te splitsen in omega-3, omega-6 en omega-9. Omega-3 is bijzonder waardevol omdat het ontstekingen kan helpen verminderen. De beste bronnen van omega-3 zijn:

  • Vette vis : zoals zalm, makreel en tonijn.
  • Plantaardige bronnen : walnoten, walnootolie, waterkers.

Hoe vaak moet je vis eten?

Er wordt aanbevolen om minstens twee keer per week vette vis te consumeren voor een goede inname van omega-3. Dit kan moeilijk zijn, vooral voor mensen die niet van vis houden. In dat geval zijn supplementen zoals krillolie een goed alternatief!

Balans is de sleutel

Een goede balans tussen omega-3 en omega-6 is essentieel voor onze gezondheid. In de moderne westerse voeding kunnen we veel meer omega-6 binnen krijgen, soms zelfs tot 30-40 keer meer dan omega-3. Dit kan leiden tot ontstekingsproblemen en andere gezondheidskwesties.

Wat niettegenstaande het evenwicht?

  • Vermijd overmatig bewerkte en verzadigde vetten.
  • Eet meer vette vis en plantaardige bronnen van omega-3.
  • Bekijk de etiketten: Let op transvetten in verwerkte voeding.

Klaar voor verandering!

Het was een interessante aflevering over vetten en hoe ze zowel negatieve als positieve effecten op onze gezondheid kunnen hebben. Door verstandiger met vetten om te gaan en ons bewust te zijn van wat we consumeren, kunnen we daadwerkelijk een gezonde levensstijl bevorderen.

In onze volgende aflevering zullen we ons richten op Eiwitten. Wil je meer weten over hoe je je voeding kunt optimaliseren? Blijf luisteren naar Beetweters!

Tot de volgende keer!