#3

Bouillon

0:00 00:09:29

Over deze techniek

Bouillon is een smaakvolle basis die wordt gemaakt door groenten (en eventueel kruiden of zeewier) langzaam te laten trekken in water. Het is een natuurlijke smaakversterker en kan gebruikt worden als soep, sausbasis of warme groentedrank. Zelfgemaakte bouillon is gezonder dan blokjes uit de supermarkt, omdat je de zouttoevoeging en ingrediënten volledig zelf bepaalt.

Mogelijke ingrediënten

  • Restjes groenten (bv. selder, wortel, knolselder, ui)
  • Kruiden naar keuze (bv. peterselie, dragon, koriander)
  • Optioneel: zeewier of gedroogde paddenstoelen
  • Water

Instructies

  1. 1 Verzamel gewassen groenterestjes
  2. 2 Breng samen met water langzaam aan de kook
  3. 3 Laat zachtjes trekken om smaak af te geven
  4. 4 Zeef de bouillon en gebruik direct of laat inkoken
  5. 5 Optioneel: vries in blokjes in voor later gebruik

Pro Tips

  • Gebruik zeewier als natuurlijke zoutvervanger
  • Gedroogde paddenstoelen geven extra umami
  • Laat de bouillon zachtjes trekken i.p.v. hard koken om bitterheid te vermijden
  • Vries in blokjes in om steeds bij de hand te hebben