Marmelade, jam en chutney zijn technieken waarbij fruit wordt ingekookt – vaak met groenten erbij. Marmelade behoudt stukjes fruit, jam is meer smeuïg en chutney voegt kruiden, zuur en soms pit toe. Door groenten toe te voegen verlaag je het suikergehalte en creëer je nieuwe smaakdimensies.
Mogelijke ingrediënten
•Fruit (aardbei, appel, perzik)
•Groenten (tomaat, venkel, ui, selder)
•Suiker of natuurlijke fruitsuikers
•Azijn
•Kruiden (basilicum, rozemarijn)
•Eventueel chili of specerijen
Instructies
1Kies je basisfruit en combineer eventueel met groenten
2Kook het fruit langzaam in tot de gewenste textuur (grove marmelade, smeuïge jam of pittige chutney)
3Voeg suiker, zuur en kruiden toe naar smaak
4Laat afkoelen en bewaar in steriele potten
Pro Tips
•Marmelade = stukjes fruit zichtbaar
•Jam = gladder, smeuïg
•Chutney = zoet, zuur en pittig
•Probeer creatieve combinaties zoals aardbei met venkel of appel met tomaat
•Gebruik chutney als smaakmaker bij gegrilde groenten of brood