#5

Marmelade, Jam en Chutney

0:00 00:07:30

Over deze techniek

Marmelade, jam en chutney zijn technieken waarbij fruit wordt ingekookt – vaak met groenten erbij. Marmelade behoudt stukjes fruit, jam is meer smeuïg en chutney voegt kruiden, zuur en soms pit toe. Door groenten toe te voegen verlaag je het suikergehalte en creëer je nieuwe smaakdimensies.

Mogelijke ingrediënten

  • Fruit (aardbei, appel, perzik)
  • Groenten (tomaat, venkel, ui, selder)
  • Suiker of natuurlijke fruitsuikers
  • Azijn
  • Kruiden (basilicum, rozemarijn)
  • Eventueel chili of specerijen

Instructies

  1. 1 Kies je basisfruit en combineer eventueel met groenten
  2. 2 Kook het fruit langzaam in tot de gewenste textuur (grove marmelade, smeuïge jam of pittige chutney)
  3. 3 Voeg suiker, zuur en kruiden toe naar smaak
  4. 4 Laat afkoelen en bewaar in steriele potten

Pro Tips

  • Marmelade = stukjes fruit zichtbaar
  • Jam = gladder, smeuïg
  • Chutney = zoet, zuur en pittig
  • Probeer creatieve combinaties zoals aardbei met venkel of appel met tomaat
  • Gebruik chutney als smaakmaker bij gegrilde groenten of brood