#13

Oversausen

0:00 00:07:02

Over deze techniek

Oversausen is het toevoegen van een saus over groenten, vlees of vis om extra smaak, diepgang en sappigheid te geven. Anders dan bij het klassieke napperen met gelatine gaat het hier om smaak en niet om uiterlijk. Groentesausen zoals een legumijze of een lichte groentepuree kunnen perfect gebruikt worden om gerechten meer dimensie te geven.

Mogelijke ingrediënten

  • Groenten voor de saus (bijv. wortel, selder, bloemkool)
  • Verse kruiden (citroentijm, curry, gember)
  • Olie of boter
  • Water of bouillon
  • Eventueel citrus voor frisheid

Instructies

  1. 1 Maak een saus van groenten naar keuze, bijvoorbeeld een wortelsaus met kruiden.
  2. 2 Kook of stoof de groenten zacht.
  3. 3 Mix ze fijn met een beetje vocht tot een gladde saus.
  4. 4 Breng op smaak met kruiden, specerijen of zuren.
  5. 5 Giet de saus over de bereide groenten, vis of vlees vlak voor het serveren.

Pro Tips

  • Gebruik groentesausen in plaats van vlees- of vissausen voor een lichtere, gezondere maaltijd.
  • Experimenteer met kruiden en specerijen om diepte te creëren.
  • Serveer direct zodat de saus mooi blijft glanzen.