#6

Stamppot

0:00 00:07:24

Over deze techniek

Stamppot, ook wel stoemp genoemd, is een hartig gerecht waarbij aardappelen samen met groenten worden gekookt en grof gestampt. Het resultaat is een voedzame maaltijd vol textuur en herkenbare groentestukken. Anders dan puree, die helemaal glad wordt, behoudt stamppot zijn bite.

Mogelijke ingrediënten

  • Aardappelen
  • Seizoensgroenten (witloof, wortel, prei, knolselder)
  • Ui
  • Look
  • Peper en zout
  • Eventueel paddenstoelen of spekjes

Instructies

  1. 1 Stoof groenten zoals ui en witloof kort aan
  2. 2 Voeg aardappelen toe en zet net onder water met kruiden
  3. 3 Kook tot de aardappelen gaar zijn en het vocht grotendeels verdampt is
  4. 4 Stamp grof met een stamper en meng met apart gestoofde groenten
  5. 5 Serveer warm, eventueel met extra toppings

Pro Tips

  • Mixen vermijdt men best – stukken maken stamppot juist lekker
  • Bewaar de groentekleuren door delen pas op het einde toe te voegen (bv. groen van prei)
  • Knolselder of ui met paddenstoelen geven extra diepgang
  • Ideaal gerecht om restjes groenten in te verwerken