Fosfor is een mineraal waar je zelden iemand over hoort klagen. Dit komt vooral door het feit dat fosfor wijdverspreid aanwezig is in verschillende voedingsmiddelen en vaak niet opgenomen wordt in bloedtests zoals calcium. De reden waarom fosfor niet dezelfde aandacht krijgt als calcium, ondanks zijn cruciale rol in de botgezondheid, komt doordat de meeste mensen ervan meer dan genoeg binnenkrijgen, vaak zelfs te veel.
Fosfor maakt ongeveer 800 gram van ons lichaamsgewicht uit, waarvan 80% in onze botten en tanden zit. Het is essentieel, niet alleen voor de opbouw van sterke botten, maar ook voor:
Fosfor is ruim beschikbaar in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals:
Wanneer we een gevarieerd voedingsschema hanteren,, is een tekort aan fosfor vrijwel uitgesloten.
Hoewel een tekort aan fosfor zeldzaam is, kan een teveel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Vaak wordt fosfor kunstmatig toegevoegd aan verwerkte voeding en frisdranken als conserveermiddel of zuurteregelaar. Dit leidt tot een grotere opname van fosfor dan wat door natuurlijke voeding zou gebeuren, wat problematisch kan zijn omdat:
De belangrijkste boodschap die we willen meegeven, is de noodzaak om ultrabewerkte voedingsmiddelen en frisdranken te vermijden. Deze producten bevatten vaak toegevoegde fosfaten die je calciumbalans verstoren.
Fosfor mag dan minder bekend zijn dan calcium, het is een essentieel stuk van de puzzel voor gezonde botten en algemene gezondheid. Teveel fosfor, vooral door bewerkte voedingsmiddelen, kan echter leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Onze boodschap blijft consistent: eet gevarieerd, vermijd bewerkte voeding en laat frisdranken voor wat ze zijn. Zoek balans in je voeding en bovenstaande risico’s worden slechts periodes in je verleden.
Tot de volgende!