#154 6 september 2025

#154 Nieuws september 2025 & resultaten enquête

0:00 36m 08s

Gezond nieuws en verrassingen uit onze podcast

Ultra bewerkt voedsel en longkanker

We wisten al langer dat ultra bewerkt voedsel niet goed is voor onze gezondheid. Maar een recente Amerikaanse studie legt nog een straffer verband bloot: wie dagelijks zes porties of meer van dit soort voeding eet, heeft 41% meer kans op longkanker, zelfs als die persoon nooit gerookt heeft.

Wat verstaan we onder ultra bewerkt voedsel?

  • Frisdranken
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Ontbijtgranen uit de fabriek
  • Diepvriespizza’s en fabrieksbrood
  • Koekjes, snacks en snoep

Het onderzoek benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten te kiezen.

Hoe gezond is onze voedselomgeving?

Uit de grote voedselkaart van Sciensano blijkt dat de Vlaming onze voedselomgeving maar een 6 op 10 geeft. Te veel snackbars, te weinig groenten en fruit. Toch is er goed nieuws: lokale korte keten verkooppunten zoals boerenmarkten en hoevewinkels scoren wel hoog, met een gemiddelde van 4,3 op 5.

En toch... Fastfoodketens willen de komende jaren minstens 250 nieuwe restaurants openen in België. McDonald’s, Domino’s, Burger King en anderen breiden fors uit. Geen evident verhaal, want we zien tegelijk dat mensen snakken naar meer gezonde keuzes.

Groene kiwi’s: de eerste vrucht met een gezondheidsclaim

Een historisch moment: de groene kiwi is de eerste vrucht ooit die officieel door de EU erkend werd met een gezondheidsclaim. Onderzoek toont aan dat groen vruchtvlees van kiwi de darmfunctie bevordert en constipatie vermindert.

Heel wat mensen wisten dit al uit ervaring, maar nu is het ook wetenschappelijk bevestigd. Goed nieuws dat een natuurlijk product eindelijk die erkenning krijgt!

Gezonde voeding op school

Nog een stap in de goede richting: dit schooljaar krijgen 64.000 kinderen in 277 Vlaamse scholen gezonde voeding aangeboden. De Vlaamse regering investeerde meer dan 6 miljoen euro. Maar eerlijk? Dat is maar 5% van de schoolgaande jeugd. We hopen dat meer steden en gemeenten in de toekomst op de kar springen.

De harde les van The Biggest Loser

Op Netflix verscheen een docu over het Amerikaanse tv-programma The Biggest Loser. De boodschap sluit naadloos aan bij wat wij al zo vaak zeggen:

  • Op voeding letten en bewegen helpt.
  • Maar zodra je stopt, val je terug in oude gewoontes.
  • Duurzame motivatie moet van binnenuit komen, niet uit prijzengeld of druk van buitenaf.

De resultaten van onze luisteraarsenquête

Twee weken geleden lanceerden we een enquête bij onze luisteraars, en de respons was fenomenaal: 43% nam de tijd om deze in te vullen. Hier zijn enkele hoogtepunten:

  • 70% van de luisteraars is ouder dan 40.
  • 6 op de 10 luisteraars beluisterden élke aflevering (154 stuks intussen!).
  • Niemand vond de afleveringen te lang, 9% vond ze zelfs te kort.
  • Meer dan 90% zou Beetweters aanraden aan vrienden of familie.

Wat jullie wensen voor de toekomst?

  • Meer workshops en masterclasses.
  • Interesse in een toekomstig Beetweters-congres.
  • Drie op de tien willen een boek met onze tips.
  • Veel vraag naar persoonlijke begeleiding.
  • Merchandising? Euh… niet echt populair. Onze T-shirts raken we voorlopig moeilijk kwijt.

Nieuwe projecten bij Beetweters

Op basis van jullie feedback en onze eigen plannen kondigen we met trots enkele nieuwe initiatieven aan:

  • Groentetechnieken met groentechef Frank Fol: vanaf 10 september delen we elke woensdag nieuwe kooktechnieken om groenten nog aantrekkelijker te maken.
  • PR8IG nr 80: een persoonlijk project waarin Luck openhartig zijn strijd tegen het jojo-effect deelt, met begeleiding van Sven en Ann. .

Seizoensgroenten van september

Bioboer Bavo verklapte ons weer zijn tips voor september:

  • Nog volop zomergroenten: tomaten, aubergines, courgettes.
  • De eerste herfstklassiekers: pompoenen (hokkaido, butternut).
  • Verse bladgroenten: kervel, spinazie, rucola.
  • Knollen: rode bietjes in alle kleuren, mét blad dat je kan gebruiken in stoofpotjes of sla.

September is een echte topmaand voor groenten!

Tot slot

We zijn ontzettend dankbaar voor jullie trouw, steun en feedback. Samen met jullie bouwen we verder aan Beetweters, met dezelfde missie als altijd: iedere Vlaming bewuster maken van gezonde voeding.

Blijf luisteren, blijf delen en… tot de volgende!

Veelgestelde vragen

Wat zegt het onderzoek over ultrabewerkt voedsel en longkanker?

+
Een Amerikaanse studie toont aan dat wie dagelijks zes porties of meer ultrabewerkt voedsel eet, 41% meer kans heeft op longkanker; zelfs als die persoon nooit gerookt heeft. Het gaat om observationeel onderzoek, dus er is geen absolute oorzaak-gevolg bewezen. Toch wijst dit sterk op de risico’s van frisdranken, kant-en-klaarmaaltijden, diepvriespizza’s, fabrieksbrood, koekjes en snacks.

Hoe scoort onze voedselomgeving volgens recente cijfers?

+
Uit de grote voedselkaart van Sciensano blijkt dat de Vlaming de voedselomgeving maar een 6 op 10 geeft. Er zijn te veel snackbars en te weinig gezonde opties zoals groenten en fruit. Wel scoren korte keten verkooppunten zoals boerenmarkten en hoevewinkels hoog, met een gemiddelde van 4,3 op 5.

Waarom kreeg de groene kiwi een officiële gezondheidsclaim?

+
De groene kiwi werd als eerste vrucht ooit door de EU erkend met een gezondheidsclaim. Onderzoek bewijst dat 200 gram groen vruchtvlees de darmfunctie bevordert en constipatie vermindert. Daarmee wordt bevestigd wat veel mensen al uit ervaring wisten.

Hoeveel kinderen krijgen gezonde voeding op school?

+
Vanaf dit schooljaar krijgen 64.000 kinderen in 277 Vlaamse scholen gezonde voeding aangeboden. De Vlaamse regering investeerde hiervoor meer dan 6 miljoen euro. Toch gaat dit slechts om 5% van de schoolgaande jeugd, waardoor er nog veel groeimogelijkheden zijn.

Wat leert de documentaire The Biggest Loser ons?

+
De documentaire benadrukt dat op voeding letten en bewegen helpt, maar dat resultaten vaak niet blijvend zijn als men terugvalt in oude gewoontes. Duurzame motivatie moet van binnenuit komen en niet afhankelijk zijn van prijzengeld of druk van buitenaf. Het bevestigt dat echte verandering gaat over levensstijl, niet over snelle oplossingen.