#55 Stress check

Wat kunnen een bloedonderzoek, een vetzurenrapport en een cortisolprofiel ons leren in verband met de aanwezigheid van stress? Kan een stress profiel aan de hand van deze elementen opgemaakt worden? Stel dat we iemand hiermee kunnen binnenstebuiten keren… Stress? Check!  

Transcriptie

Luck (00:00:16) – Alweer een nieuwe aflevering Sven en we krijgen tegenwoordig heel veel e-mail. Het is echt een berg en ik wil er toch eentje uit pikken. Cathy die stuurt ons een korte e-mail en die zegt ik luisterde net de aflevering van de lekkende darm, aflevering 33. “Is er nog teruggekomen op die onderzoeken die Luck heeft gedaan? Hoe gaat het nu met hem en heeft het allemaal geholpen?” Dat zijn de vragen die Cathy zich stelt.

Sven (00:00:41) – Die moet ik misschien nog stellen aan u. Luck, hoe is het nu met u?

Luck (00:00:43) – Ja, ja, Is het nu met u wel goed en niet goed. In die zin, ik ben bij een dokter geweest die ik recentelijk ontdekt heb en die behoort toch wel tot een speciaal ras als ik het zo mag zeggen, want hij legt het zelf uit op deze manier. Hij zegt Je hebt de structurele dokters, de mensen die klassieke dokters zijn waar onze vorige generatie naartoe gaat en je hebt de dokters die daar toch een soort van orthomoleculaire kennis bij doen, die meer op de chemische manier gaan kijken. En dan de volgende stap zou nog de holistische dokter zijn. Nu, de dokter waar ik naartoe ga. Die houdt zich met verschillende dingen bezig. Hij is godzijdank een klassiek geschoolde arts. Hij doet daar orthomoleculaire studies bij en doet er ook nog een boel andere studies bij. En die heeft extra veel tijd voor mij vrijgemaakt omdat ik hem vroeg van, zou jij mij kunnen helpen en ondersteunen in één of andere kuur die ik wil doen? Ik had namelijk de intentie om een kuur te doen. Een langdurige kuur met enkel en alleen groentesappen. Ja, naar aanleiding van de film die jij mij ooit te raden gaf. Sick, fat and Nearly Dead, een must see movie. Je moet die absoluut eens bekijken wat die mens daar heeft mee gedaan. Maar goed, we hebben ondertussen niet gedaan en zei van ja ik wil dat wel ondersteunen, maar ik zou toch willen dat je eerst de gebruikelijke manier volgt die ik toepas en de gebruikelijke manier heel kort uitgelegd. Die heeft vier sessies met mij doorlopen en alle sessies waren minstens één uur lang, waarbij een onderzoek is gesteld hoe het met de mentale toestand gaat, hoe het met de emotionele toestand gaat en last but not least heeft hij aan de hand daarvan in combinatie met de klachten een aantal tests met mij gedaan en die hebben we dan recentelijk besproken.

Dus ik ben heel blij met de test die we gedaan hebben. Maar daar zit ook een heel groot knipperlicht in. De testen die hij gedaan heeft zijn een stress check zoals dat dan noemt een bloedonderzoek waar net iets meer onderzocht werd dan in het klassieke bloedonderzoek van bij de dokter. Onder andere de Q10 is daar gemeten en een aantal andere check factoren. En de vetzuren. Die drie, die hebben ertoe geleid dat ik bij de dokter 2 uur en half op consultatie ben geweest en dat we alles onder de loep hebben genomen. Wat ik er van onthoud. Sven, jij mag daar zo dadelijk veel meer over zeggen, want ik heb jou net de resultaten laten zien Wat ik er van onthoud. Het wordt nu duidelijk aan mijn lijf en de resultaten ervan dat ik tegen 200 per uur leef. En er is duidelijk een knipperlicht afgegaan, want op één van de documenten staat heel mooi visueel afgebeeld een batterij zoals we die kennen op ons mobieltje. En mijn batterij is leeg. Die heeft nog één rood streepje.

Sven (00:03:22) – Tijd om op te laden dan hè?

Luck (00:03:24) – Ja, terwijl en dat is het heel verwarrende. Ik voel mij niet zo. Ik voel mij niet leeg. En daar hebben we daarnet nog even over gepraat. En er is een verklaring waarschijnlijk hoe dat het komt dat ik mij fysiek, dat ik wel voel dat mijn lichaam vermoeid is, maar dat ik nog ongelooflijk veel goesting heb. Ik kan echt niet zeggen dat ik tegen een burn out zit aan te hikken, want dat is absoluut niet zo. Nee, met welke resultaten beginnen we?

Sven (00:03:49) – Misschien met het makkelijkste? Ik zie hier jouw vetzuur profiel, dus vetzuren. Wat heb ik altijd tegen jou gezegd Luck?

Luck (00:03:55) – Ik herinner me dat jij zegt altijd je moet de vetzuren niet laten meten want elke Belg heeft een omega drie tekort.

Sven (00:04:01) – Ja zo goed als elke Belg en dat zien we bij jouw?

Luck (00:04:03) – Omega drie tekort.

Sven (00:04:04) – Omega drie tekort, uh, dat is hetgeen dat er een beetje uitkomt bij jou als we dat bekijken. Jouw Omega drie staat te laag, dus wat meer vis eten en of bij suppleren hè. De meeste mensen eten te weinig vis en het is vooral de ratio omega drie, omega zes die dat dan een beetje naar voor schuiven. Dus liefst toch omega drie bijnemen als supplement.

Sven (00:04:24) – Dus liefst toch omega drie bijnemen als supplement.

Luck (00:04:28) – Ja, ik ga van één keer vis per week ga ik naar twee keer en bij suppleren.

Sven (00:04:34) – Is twee keer vis per week, daar gaan we het nog niet meer redden door.

Luck (00:04:37) – Oei, wat raad je dan aan?

Sven (00:04:38) – Bij suppleren, we hebben de aflevering gehad met de omega bars dus wat daar dan de de gezonde of de gezonde vis was waar dat geen zware metalen en zo in zaten. Als we naar de andere vissen gaan. Ja dan hebben we jammer genoeg vervuiling. Dus als we alle dagen vis gaan eten, wat ook normaal gezien aanbevolen zou zijn van van zorg ervoor dat vis en vlees een beetje evenredig is. Ja maar als we dat alle dagen gaan doen, vis gaan eten, ja dan krijgen we weer een een belasting met zware metalen wat ook niet goed is voor het lichaam, dus jammer genoeg gaat dat niet. Dus raad ik mensen aan van neem extra als supplement omdat wij krijgen heel veel omega zes, omdat alle plantaardige olie die dat we eten hoog is in omega zes en in heel veel zaken zijn met plantaardige olie gemaakt. En als mensen een keertje gaan frituren is dat plantaardige olie. En als we daar mayonaise bij dan doen is dat plantaardige olie. En als we heel gezond gaan eten en we eten een hele hoop groenten en we gaan daar olie over doen, allemaal plantaardige olie is allemaal heel hoog in omega zes en jammer genoeg zo goed als geen omega drie, dus om er drie gewoon bij suppleren.

Luck (00:05:41) – Die vis is echt nodig?

Sven (00:05:43) – Die vis is echt nodig.

Luck (00:05:44) – Ja, het nadeel is ik kom van heel ver, want ik ben geen vis lover. Nee, ik ben er niet zo gek van van vis te eten, maar ik moet.

Sven (00:05:50) – En terwijl de meeste mensen niet, en zeker de jeugd. Als ik vraag aan een jonge mensen van hoeveel keer eet je vis dan zie je ze kijken en dan is dat zo goed als nooit. En dat heeft wel degelijk gevolgen voor het lichaam, want omega drie hebben we nodig en die ratio omega zes om raad drie omdat dat vetzuur profiel is, is wel belangrijk. Maar zoals ik al zei, dat gaat bij zo goed als iedereen verkeerd staan. Dus bijnemen!

Luck (00:06:12) – En in de volgende check mag ik die stress check nemen. Ja, ik vond het een hele bijzondere, want ik had er nog nooit van gehoord. Namelijk de cortisol test en heel gemakkelijk uitgelegd. Je krijgt vijf watjes mee waar je letterlijk moet op kauwen gedurende één minuut. Je moet er eentje in de ochtend nemen meteen als je wakker bent, dan eentje een half uur later eentje in de voormiddag, vlak voor de middag, één in de namiddag en één ’s avonds. En dan krijg je een bepaald patroon en voor mij was nieuw dat het normaal is. Dan moet je maar eens even uitleggen wat, waarom dat dat is en hoe dat daar komt dat de cortisol meteen de hoogte ingaat als we ontwaken.

Sven (00:06:52) – Ja, dat dat is ook normaal. En ik zou meteen ook ook zeggen Luck. Dus de test die jij gedaan hebt, die verschilt dus van van de gewone test die dat als je bij een een bloedonderzoek laat doen bij de dokter, dan gaat daar normaal gezien wel cortisol bepaald worden. Cortisol ’s ochtends staat er dan dan heel vaak en dan moet die binnen bepaalde waardes liggen. Cortisol ’s ochtends dat normaal gezien het hoogste. Dus ’s ochtends staat onze cortisol hoog en ’s avonds zou die normaal laag moeten zijn. Dus als je een bloedonderzoek laat doen dan staat er gewoon een kop cortisol ’s ochtends. Of cortisol. Ja, niet ’s ochtends, ’s avonds dan. Om een beetje een indicatie geven dus die die waardes liggen dan anders. Cortisol is een is een hormoon, wordt ook ons stresshormoon genoemd. Cortisol gaat de hoogte in wanneer we stress hebben. Uhm. En dan kun je dus aan aan de hand daarvan kijken van, het lichaam of een persoon heeft stress. Nu \s ochtends staat dat het hoogste om dat dat je. Dat hoeft niet te zijn bij stress, maar ’s ochtends staan die waardes het hoogste omdat ons dat dan energie geeft. Dus cortisol gaat ’s ochtends hoog staan en dat zorgt ervoor dat je ontwaakt en dat je energie hebt en dat je heel de dag goed door kan. Iets na het ontwaken gaat ie nog een beetje meer naar omhoog dus dus die gaat al omhoog ’s ochtends als je moet wakker worden en dan gaat ie nadien als je wakker bent nog een beetje meer naar omhoog. En dan in de loop van de dag gaat ie naar beneden gaan en ’s avonds gaat cortisol normaal gezien het laagste staan en dan gaat uh een ander hormoon melatonine hoger komen en dus soort. ’s Avonds moet die cortisol laag staan en en melatonine hoog. Melatonine is een slaap hormoon en dan gaan we dus tot rust komen en slapen.

Als we nu een gewone test doen via bloed en we prikken en we kijken van cortisol, waar staat die? Dan krijg je dus eigenlijk gewoon een een momentopname. En wat is er dan die cortisol? Die kan hoog staan, die kan laag staan, die kan binnen de waarden staan, maar je weet niet wat die de rest van de dag nog doet. Die cortisol, dat is gewoon een momentopname van wat is er op die moment en en en wat we bij wat we nu hebben met deze speekseltest? Want is cortisol meten via het speeksel is dat we gedurende heel de dag kijken van wat doet je cortisol? En dan krijgen we daar een heel mooie curve van van van heel die dag, verspreid.

Luck (00:09:03) – Verspreid over de dag.

Sven (00:09:03) – Want wat kan er zijn? Dus zoals we zeggen van kijk, ’s ochtends moet je het hoogste staan, ’s avonds moet je het laagste staan. Bij sommige mensen is dat omgekeerd. Staat die ’s ochtends laag? Ja, en ’s avonds heel hoog.

Luck (00:09:16) – Daar zitten we met een probleem hè, want die cortisol ’s avonds werkt tegen de werking van melatonine.

Sven (00:09:20) – Dat zijn de mensen die ’s ochtends niet uit hun bed geraken en ’s avonds niet kunnen slapen. Ja, en gewoonlijk is dat omdat er dan een hele hoop stress is. Dus in de loop van de dag is er stress, mensen op werk of zo. Er is een hele hoop stress en dus gaat ie ’s avonds het hoogste staan en dan gedurende de nacht gaat ie wanneer dat dan de stress weg is, gaat die dan zakken. Dus eigenlijk zit je dan met een omgekeerd patroon. Ja maar als we dat dan gaan testen dan dan kan ik dan zou je zeggen van kijk, als we dus gewoon ’s ochtends dan bloed gaan nemen, dan staat ie ’s ochtends veel te laag.

Oh, je cortisol staat te laag, dus je hebt een gebrek aan cortisol. Dus bijvoorbeeld de bijnieren werken niet goed meer, want het zijn de bijnieren die cortisol dan gaan produceren. Maar dan eigenlijk werken die bijnieren nog wel. Het is gewoon ja daar kan je zien van er is ergens iets mis in de loop van de dag. Dus die persoon zit zit met een hele hoop stress. Wat er ook kan zijn is dat bijvoorbeeld die cortisol heel de dag veel te hoog staat. Ja dus dat dat eigenlijk een dat is op. Bij jou zien het dus. Die staat ’s ochtends te hoog, maar die staat ook overdag nog te hoog en die staat ook s avonds nog te hoog. Dat zijn de mensen bij wie dat de bijnieren nog wel wel goed werken ook. En eigenlijk ja, zit je heel de dag door met te hoge waarden. Cortisol geeft ons energie. Jij geeft aan, Luck, ik voel me nog vrij goed. Ik denk niet dat ik tegen een burn out aan aan het aanlopen ben.

Dus op deze moment, als je stress hebt, als je leeft op stress en dan kan die bijnier een hele hoop cortisol, dus het stresshormoon, produceren en dan heb je ook heel veel energie. Ja, gewoonlijk wordt er ook een hele hoop dopamine. Je hebt ook mentale energie, dus je hebt zin om dingen te doen en het gaat allemaal en veel en dus ja dus dat. Dus ’s ochtends ben je wakker en ’s avonds gaat die wel naar beneden. Hij staat wel wat hoger dan wat ie zou moeten staan, maar het slapen lukt nog wel vrij goed. Dus dat. Het is wel zoals we dat zien. Dus als die hele dag door te hoog staat dan kunnen we wel zeggen en dat zal dan tegen jou ook gezegd zijn. Luck van ja kijk als je dit blijft volhouden op gegeven moment gaat dat niet meer. Op een gegeven moment gaat dat lichaam zeggen van ja ik hou het hier niet meer vol. En dan gaat alles gaan zakken en dan komen we naar een andere situatie en dat is dan dat die cortisol gewoon heel de dag door veel te laag staat.

En dat zijn de mensen die gewoon heel de dag door moe zijn. Dus ’s ochtends niet uit hun bed geraken, overdag ja hele hoop koffie nodig hebben om toch maar iets gedaan te krijgen en ’s avonds ja gewoon op de zetel boem liggen, in slaap vallen en het is gedaan. En dan spreken we eigenlijk van van bijnieruitputting. Dus die bijnieren gaan geen cortisol, geen voldoende cortisol meer produceren waardoor er ook te weinig energie is om alles nog te gaan doen.

Luck (00:11:51) – Ja, misschien moet ik even uitleggen aan de luisteraars hoe dat die curve er zou moeten uitzien, want je krijgt een curve die je kan vergelijken met een dromedaris. Slechts één bult en je wordt wakker. Er wordt cortisol geproduceerd in de ochtend, maar die neemt ook geleidelijk af vanaf de middag, zeg maar tot ’s avonds. Dat is de normale curve. Bij mij is het eerder een kameel profiel waarbij dat die eerste bult er is en dan zakt die wat af naar de middag. Maar ook in de namiddag wordt die terug een beetje omhoog gehaald. Weliswaar niet zo hoog als in de voormiddag, maar je krijgt daar nog een piekje die godzijdank ook geleidelijk aan afneemt naar de avond toe om het melatonine probleem dan niet te hebben. Maar dat betekent wel dat ik aan een dubbele snelheid leef. Wat die stress betreft. En daar wil ik toch wel even meegeven, ik ervaar dat helemaal niet zo. Ik heb het niet gezien en ik ervaar het niet als stress omdat ik niet het gevoel heb dat ik in een stressvolle situatie leef. Maar ik heb een zo hoog ritme om het ene na het andere te doen dat dit het resultaat is. En als ik het goed begrijp, buiten dat andere gevaar dat jij nu net vertelde met die bijnierfunctie die zou kunnen uitvallen, heb je ook nog eens een cardiovasculair risico.

Sven (00:13:01) – Ja, te lang, te hoge cortisol waarden zijn niet goed nu. Het is ook zoals cortisol te hoog staat, dus dat moet zeggen dat er eigenlijk stress is. En je kan ook stress hebben door door zaken die je leuk vindt hè. Dus dus als mensen een avondje uitgaan en gaan stappen en wat veel alcohol drinken en veel te weinig slapen, dan was dat een hele leuke avond. Maar voor het lichaam is die belasting te groot geweest. Is een vorm van stress. Ja, dus gewoon een te grote belasting voor een lichaam dat kan een leuke belasting zijn, maar een te grote belasting is, is een vorm van stress.

Luck (00:13:30) – Ja, want uiteindelijk de figuur die ik zonet uitlegde, de kameel figuur die ik heb en niet een dromedaris figuur in zijn totaliteit, zit die een beetje boven de boven waarde. Je hebt een onderwaarde, hebt een boven waarde en dat ziet er in het algemeen iets boven.

Sven (00:13:44) – Dus vooral in de namiddag ziet ie er bij jou een stuk boven.

Luck (00:13:46) – Ja daar piek die wel ja.

Sven (00:13:47) – Dus daar zit ergens in de namiddag ga je iets doen waardoor dat dat lichaam toch een bepaalde vorm van stress ervaart.

Luck (00:13:53) – Oké, dus naar de raadgeving toe, uiteraard moet ik een andere vorm van leven installeren, maar goed, dat zal wel komen, want ik zit op dit moment midden in een verhuis tussen haken. Dit is de laatste keer dat we in deze studio opnemen. We gaan naar een nieuwe studio verhuizen.

Sven (00:14:09) – Ja, ik kan niet wachten.

Luck (00:14:12) – Maar aan de andere kant dit is een podcast over voeding. Sven Uiteraard kom ik bij jou terug om te zeggen van hoe kunnen wij dit met voeding oplossen?

Sven (00:14:19) – Goh eh, cortisol met voeding niet, want cortisol is een reactie, een lichamelijke reactie dus dit heeft niks te maken. Dit kan je met voeding niet oplossen. Dit is je ervoor zorgen dat jouw stress naar beneden gaat. Dus dat je uh in plaats van tegen 200 per uur dat je zegt van kijk we gaan het iets rustiger aan doen want anders dan ga je op termijn wel problemen gaan krijgen en dan gaat dus die cortisol gaan zakken en dan ga je wel vermoeidheid krijgen.

Luck (00:14:45) – Dus uiteindelijk is jouw bevinding ook het gaat nog goed, maar hoelang nog?

Sven (00:14:50) – Ja, inderdaad. Maar hoe lang nog dus hè. Maar ook ook dit. Want we hebben gezegd van kijk, als we bloed gaan prikken is dat een momentopname. Dit is ook een momentopname. Als het bijvoorbeeld nu als je zegt van ja ik zit midden van een verhuis, dan kan het zijn dat je nu meer stress hebt. Dus dat we dan zien van als we nu dat gaan doen is inderdaad die curve van nu. Als je zegt binnen veertien dagen binnen drie weken is de verhuis gedaan. Ik kom terug tot rust dan. Oké, goed hè, dan kan dat allemaal terug normaal zijn, dus daar moet je ook wel een klein beetje rekening mee houden. Zijn de omstandigheden nu anders dan wat ze normaal zijn.

Luck (00:15:19) – Daar ben ik niet zeker van, maar nogmaals, ik ervaar dit niet als een stressvolle situatie. Ik kijk er naar uit. Ik word hier heel enthousiast van, dit is zoals het moet zijn. Dit zijn de hele leuke momenten die uiteindelijk ook een beetje stress veroorzaken hè?

Sven (00:15:34) – Ja, ja. Tuurlijk. Nu, een gevolg van cortisol is wel en dat is een lichamelijk gevolg, dat jouw lichaam meer suikers gaat verbranden. Dus dus helemaal in t begin. We weten nog, we verbranden normaal gezien vet wanneer we in rust zijn, wanneer we onder het hijg niveau zitten en boven het hijg niveau gaan we koolhydraten verbranden. Ja, nu al stress. Als cortisol te hoog staat wil zeggen dat er stress is, dan gaat het lichaam stoppen met vet verbranden en dan ga je koolhydraten verbranden. En dan ga je als je koolhydraten gaat verbranden. We weten als je stress hebt dan ga je hoge bloedsuiker waardes krijgen. Want wat gebeurt er, het lichaam zegt ik moet gaan vechten of vluchten. Ik ga daarvoor de koolhydraten gebruiken. De makkelijkste en brandbare brandstof. De snelste brandstof, gaat de koolhydraten die in de spieren in de lever zitten eruit halen en naar het bloed brengen. En dan krijg je hoge bloedsuikerspiegels. Dat kunnen we tegenwoordig meten. Dat zien we ook bij mensen met stress. Het gevolg van hoge bloedsuikerspiegels is wel dat er ook heel veel insuline geproduceerd wordt omdat die suiker de cel in te krijgen om daar energie van te maken. En een gevolg daarvan wanneer dat het lang gebeurt is dat je een insuline resistentie krijgt.

Sven (00:16:43) – Ja, en dat is ook wel iets wat jij meegekregen hebt. Luck, dat je een insuline resistentie hebt. En een insuline resistentie is eigenlijk ja diabetes type twee. Het is de voorloper daarvan.

Luck (00:16:57) – Dat is wat de vorige aflevering over. Dat kunnen we wel met voeding oplossen hè?

Sven (00:17:00) – Dat kunnen we wel met voeding. Maar, ik heb al mensen gehad die dat heel gezond eten en toch een vorm van insuline resistentie hebben. En bij wie dat het dus niet aan het eten ligt, maar wel aan stress. Dus door stress kan je insuline resistentie krijgen. Door stress kan je diabetes type twee krijgen. Ja, dus daar moet je rekening mee houden. Nu over ’t algemeen wanneer mensen stress hebben en die die suiker, die koolhydraten worden uit de spieren gehaald. Je krijgt dus hoge bloedsuiker waardes. Nou ja, na een tijdje dan krijg je ook een dip. Dan gaan de meeste mensen zich slap voelen, slecht voelen en dan gaan we eten en dan gaan de meeste mensen verkeerde zaken eten en dus suiker gaan eten en snoep gaan eten om zich toch beter te voelen en om die voorraden aan te leggen. En de stress wordt vaak gekenmerkt met een een ja een minder gezond voedingspatroon. Dus meer snoep, meer suiker wat eigenlijk een beetje normaal is. Maar dan komen dus wel in een vicieuze cirkel terecht.

Luck (00:17:56) – Ja, en dat verklaart uiteraard waarom ik de laatste weken eerlijk toegegeven, toch is af en toe een snack erbij neem in de namiddag. Ja, en het is het is. Het is hoogzomer, uiteraard hoort daar af en toe ook een ijsje bij.

Sven (00:18:07) – Ja, ja, tuurlijk. Maar insulineresistentie, daar kunnen we dan wel iets aan doen met voeding. En dat is dan die koolhydraten. De juiste koolhydraten eten, niet te veel koolhydraten eten, proberen voldoende eiwitten en vetten. Ze doen dat, die bloedsuikerspiegel van van als je iets eet daar dan toch stabiel blijft. Ja, maar. Dus als er stress is gaat bloedsuikerspiegel altijd stijgen en ga je toch die reactie krijgen. Daar kan je met voeding niks aan doen. Dus dat is ook stressmanagement. Dat is bij heel veel mensen meer van kijk als als stress de hoofdoorzaak is van een hele hoop klachten uh onder andere ook bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen. Want als je cortisol als jouw cortisol te hoog staat, dus je hebt stress, gaat normaal gezien spijsvertering ook niet goed gaan functioneren en wat je daar ook krijgt. En daar komen dan bij jou lekkende darm Luck hè die dat we daar uh ontdekt hadden en zo. Als je te hoge cortisol waardes hebt, dus te veel stress, kan je ook een lekkende darm krijgen. Je krijgt verhoogde doorlaatbaarheid van de darm als je te veel stress hebt, dus dat is niet goed. Dus stress is één van de mogelijke oorzaken van een lekkende darm en we weten dat een lekkende darm dan ook weer een belasting is voor het lichaam en dat je minder voedingsstoffen gaat opnemen. En als je minder voedingsstoffen gaat opnemen dan krijg je tekorten aan ijzer, B12 die zaken allemaal. En dan zitten we weer. Dan maken we die vicieuze cirkel alleen maar een beetje groter.

Luck (00:19:19) – Of met andere woorden het is vijf voor twaalf.

Sven (00:19:22) – Uh of twee voor twaalf.

Luck (00:19:23) – Oh!! Oké, goed, laten we dan maar afmaken…

Sven (00:19:28) – Ja.

Luck (00:19:30) – Kunnen we nog iets uit het bloedonderzoek leren? Nu wat ik daar heel positief aan vond Sven. En ik kan dat niet reproduceren zoals de dokter mij dat heeft uitgelegd gedurende die 2 uur. Er zijn een aantal metingen gedaan die eigenlijk een voorgaande meting bevestigen, dus er zijn verschillende metingen uitgekomen waarvan men zegt van ja, dit zou oorzaak A kunnen zijn of voor of oorzaak B. Maar een bijkomende meting die bevestigt dan dat het toch één van de twee is. Dat had ik nog nooit eerder gezien in een bloedonderzoek en dat is hier volgens mij wel gebeurd.

Luck (00:19:36) – En ik kan dat niet uh reproduceren zoals de dokter mij dat heeft uitgelegd gedurende die 2.00u. Er zijn een aantal metingen gedaan die eigenlijk een voorgaande meting bevestigen, dus er zijn verschillende metingen uitgekomen waarvan men zegt van ja, dit zou oorzaak kunnen zijn of voor of oorzaak B. Maar een bijkomende meting die bevestigt dan dat het toch één van de twee is. Dat had ik nog nooit eerder gezien in een bloedonderzoek en dat is hier volgens mij wel gebeurd.

Sven (00:20:04) – Ja. Als men wil kan men gaan kijken van goed, die waarden staat inderdaad te hoog of te laag. Wat is de mogelijke oorzaak? En dan kan men nog aan verder gaan testen omdat men het bloed dat. Toch heeft en zeggen we kijk goed, we gaan die testen nog bij elkaar nemen om te kijken of dat dat stofje dan te hoog of te laag staat, want dat zou dan de oorzaak zijn van hetgeen dat we hier zien. Dus als je iets ziet moet je altijd gaan proberen te kijken wanneer. Maar waarom is dit en wat komt er bij jou ook uit? Luck is dat onder andere dus tussen de B-vitaminen en ijzer niet gigantisch hoog staan nu zoals ik zei dus stress geeft problemen met spijsvertering, spijsverteringsproblemen geven, altijd verminderde B-vitaminen, opname en ijzer. Als je die tekort hebt, krijg je gewoonlijk weer vermoeidheid, wat bij jou nog niet het geval is. Omdat je dus op adrenaline en cortisol aan het draaien bent. Maar op een gegeven moment krijg je daar dus ook wel wel problemen mee. En dat is hetgeen dat we dan dan zien hè. En dan kunnen we zeggen van oké, we gaan jou B-vitaminen gaan bijgeven in in, in een complex of in één of andere vorm. Maar ik weet niet wat de dokter gaat doen, maar je moet altijd gaan kijken van wat is er hier aan de hand? Waarom? Want anders zijn we ook gewoon maar aan het bij suppleren. Ja en voor je het weet zijn we heel veel zaken bij suppleren en je zou iets aan oorzaken moeten doen he.

Luck (00:21:14) – Wel, het is heel duidelijk en we steken dat niet onder stoelen of banken. Wij leven allemaal op dit moment tegen twee a 300 per uur, dat is heel duidelijk. En als je ook ziet waar we mee bezig zijn is dat de podcast gigantisch goed gaat hebben. We krijgen een groeiend aantal van luisteraars, maand na maand na maand. Dat is niet de juiste moment om het dan op te geven, dus we blijven doorgaan.

Sven (00:21:33) – Dus jouw stress ligt niet aan de podcast, Luck?

Luck (00:21:35) – Nee, maar dat komt er allemaal wel bij. We hebben allemaal een dagtaak en dit komt er dan bij. Die verhuis komt erbij met nog een aantal andere organisaties en we leven op een hoog tempo vooraleer we het door hebben.

Sven (00:21:46) – Maar het gevolg kan zijn Luck, dat jij gezondheidsklachten gaat krijgen. En ja, gezondheid is en blijft nog altijd wel één van de belangrijkste zaken hier zijn.

Luck (00:21:54) – Als we de resultaten moeten geloven Sven, dan kloppen die problemen al op de deur.

Sven (00:21:58) – Ja inderdaad. Dus is het echt tijd om er iets aan te doen.

Luck (00:22:01) – Ja, echt waar. Maar ik vind het wel jammer dat ik niet helemaal kan reproduceren wat er allemaal gezegd is. Ik hoop dat ik niks fout heb gezegd, maar dat er een aantal zaken zijn die we nog niet hebben meegepakt. Wat valt jou bijvoorbeeld op en is het uit het bloedonderzoek? Wat leid je daar uit af?

Sven (00:22:17) – Wel één van de zaken dat er hier ook in staat. Waar we meteen zien is dat jouw vitamine D veel te laag staat.

Luck (00:22:23) – O verrassend.

Sven (00:22:24) – Verrassend dus. Dus dat is ook één van de zaken dat we al gezegd hebben van kijk altijd van de dingen die dat de meeste mensen tekort hebben hé, waarvan ik zegt van ja. De meeste mensen moeten dat gaan suppleren is vitamine D, maar vitamine D wel eerst altijd laten controleren bij de dokter omdat dat inderdaad tekort staat en dan weet je ook hoeveel tekort. Maar bij jou staat het veel tekort. Dus bij innemen van vitamine D is heel belangrijk voor heel veel zaken. Onder andere productie van serotonine, maar ook voor sterke botten en beenderen en en die zaken allemaal dus vitamine D bijnemen. Dat en dan ja, het vetzuur profiel hè. Dus dat hebben we ook. Dus dus de omega drie en dan verrassing, verrassing. Jouw magnesium staat wel oké.

Luck (00:23:08) – Maar dat heb ik dan weer geleerd uit de vorige afleveringen van de podcast dat je dat absoluut moet bij suppleren.

Sven (00:23:13) – Ja dus dan toch eentje die dat onthouden hebt.

Luck (00:23:15) – Ja, en over t algemeen Sven. Het lijkt net alsof dat er niks anders dan kwalijke en rode dingen in staan. Maar de dingen die in het groen staan, die staan ook stevig in het groen.

Sven (00:23:23) – Ja dus over t algemeen is dit ziet dit er een heel goed bloed bloed profiel uit. Ik zou dat zo zeggen. Uh. Dus er zijn meer positieve dingen dan negatieve dingen, maar de negatieve zaken hebben te maken met jouw stress en en daar moet aan gewerkt worden.

Luck (00:23:38) – En ’t is niet dat we dat niet wisten hè?

Sven (00:23:40) – Nee.

Luck (00:23:41) – Ik zou eigenlijk heel graag de dokter zelf aan het woord laten. Dus moest dat ooit kunnen, moest ik die ooit hier krijgen. Dat zou absoluut een meerwaarde zijn omdat hij nog meer dingen mag en kan en wil vertellen waarschijnlijk. Dus we moeten misschien eens proberen om hem vroeg of laat eens hier in de studio te krijgen.

Sven (00:23:56) – Dat zou inderdaad interessant zijn.

Luck (00:23:57) – Tot slot zou ik willen vragen klopt het dat er nog heel veel wetenschappelijk onderzoek is naar die tekorten van die vitamine D? Want als ik het mij goed onthouden heb, dan zijn daar een aantal resultaten die mekaar een beetje tegenspreken.

Sven (00:24:12) – Uhm, dat is gewoon ook zo hè. Maar maar om nu te zeggen ik denk het is nog niet zo heel lang geleden dat men zei van vitamine D, dat moet absoluut niet bij gesuppleerd worden, want dat was gevaarlijk omwille van dat vitamine D vet oplosbaar is. En er is ook jammer genoeg uh, onlangs nog een persoon overleden omdat die persoon veel te veel vitamine D had genomen. Dus vitamine D is vet oplosbaar en een te veel aan vitamine D blijft dus in het lichaam en kan toxisch zijn. Dus die persoon had uhm dosissen gekregen die dat hij normaalgezien één keer per maand moest nemen. Want zo werkt men soms in plaats van alle dagen. Een supplement met vitamine D zeggen we van kijk één keer per maand heel hoog gedoseerd en die persoon was al een oudere persoon had dan uh die doseringen alle dagen genomen in plaats van één keer per maand en dat was veel te hoog en dat wordt dan toxisch voor het lichaam en dat kan dan ook fataal aflopen. Maar dus vroeger zei men vitamine D was niks van bewezen zei men en is heel gevaarlijk om bij te nemen, dus absoluut niet doen. Werd ook ook heel weinig getest in het bloed en ondertussen weet men dat dat een gigantisch belangrijk vitamine is. Eigenlijk een hormoon. Dan is het zo dat het heel belangrijk is en dat het bij heel veel mensen tekort staat. Zelfs nu in de zomer. Want het zegt altijd van jou kijk, als de zon schijnt eventjes een kwartier, een half uur in in blote armen en blote benen buiten gaan. En dat is voldoende. En in praktijk blijkt dat dan toch iedereen in de zomer nog altijd tekort heeft. En zelfs heel veel sporters die dat heel het jaar door in blote armen en blote benen zijn en in op en dan buitenland gaan om daar in de zon te zitten, ook nog heel lage vitamine D spiegels hebben. Dus het is een belangrijke en en met onderzoek is het altijd zo. Er komen altijd meer en meer onderzoeken, maar heel vaak spreken onderzoeken elkaar nog wel tegen.

Luck (00:25:49) – Dus als ik het goed begrijp weet men al veel van vitamine D, maar zijn nog niet alle geheimen ontrafeld.

Sven (00:25:55) – Ja, ik denk zoals bij heel veel zaken kunnen we nog altijd heel veel dingen bijleren.

Luck (00:25:59) – Oké, dank je wel dat je mijn documenten even wou doornemen. We hebben het meteen gedeeld met de wereld en ik hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Maar het is de moeite waard, want het vertelt jou enerzijds wat je misschien nog niet wist, maar over het algemeen heeft het mij dingen verteld waarvan ik toch wel dacht het is zo en dat wordt nu bevestigd, dus het is nuttig om dat te doen.

Sven (00:26:20) – Ja, inderdaad.