#17

Groentesaus (Legumaise)

Over deze techniek

Een groentesaus of legumaise is een saus op basis van gepureerde groenten, gemengd met olie en kruiden. Ze kan gebruikt worden als warme saus, dipsaus of zelfs als broodbeleg. Het is een gezond, plantaardig alternatief voor mayonaise of andere vette sausen, rijk aan natuurlijke smaken en kleuren.

Mogelijke ingrediënten

  • Gekookte groenten (wortel, bloemkool, broccoli, knolselder, aardpeer, ...)
  • Koolzaadolie (ongeveer 10%)
  • Kruiden en specerijen naar keuze (bijv. curry, gember, peper, zout)

Instructies

  1. 1 Kook of stoom de groenten tot ze zacht zijn
  2. 2 Mix de groenten fijn in een blender
  3. 3 Voeg geleidelijk olie toe tot een gladde, romige structuur ontstaat
  4. 4 Kruid naar smaak met specerijen of kruiden
  5. 5 Gebruik als saus, dips of smeersel

Pro Tips

  • Gebruik groenten met voldoende structuur – geen komkommer of prei alleen
  • Experimenteer met smaken, maar laat de groente herkenbaar blijven
  • Gember past goed bij wortel, curry bij bloemkool
  • Gebruik koelzaadolie voor een neutrale smaak