#58 Stijgend aantal voedselallergieën

Sven en Luck praten in deze aflevering over de toename van voedselallergieën en -intoleranties bij kinderen in België. Ze praten over het belang van goede bacteriën in ons lichaam en hoe veranderingen in onze darmflora kunnen leiden tot voedselintoleranties en allergieën. De heren bespreken ook de moeilijkheid van het detecteren en diagnosticeren van voedselintoleranties en de mogelijke oorzaken van de stijging van deze problemen. Ze benadrukken het belang van een holistische benadering en bespreken de rol van voeding, antibiotica en stress.

Transcriptie

Luck (00:00:00) – Dag Sven. Hoe was de vakantie?

Sven (00:00:02) – Te kort.

Luck (00:00:04) – En heb je kunnen rusten?

Sven (00:00:05) – Euh, ja, ja, dat wel.

Luck (00:00:07) – Genoten ook?

Sven (00:00:08) – Euh, ja, ja, dat wel.

Luck (00:00:09) – Ik heb dat ook gedaan, maar ik heb niet gerust. Nee, ik had gezegd in vorige afleveringen dat we naar een nieuwe studio zouden kunnen gaan. Ik heb zelfs rond die nieuwe studio een ander huis gekocht. Ja hoor, ik heb een uitgekocht en ik ben verhuisd. En ik heb het zwaar onderschat.

Sven (00:00:22) – Ja, ja.

Luck (00:00:24) – Ja. Ik heb mijne’ peren gezien, zoals we dat hier in de Kempen zeggen. Ik heb het echt zwaar onderschat. Ik heb dan ook wel heel veel alleen gedaan. Maar goed, we zitten hier nu. De studio is nog niet helemaal klaar, er moet nog wat verbouwingswerken gebeuren, maar het klinkt al redelijk goed vind ik.

Sven (00:00:40) – Uh ja, daar zullen de luisteraars dan wel aan ons vertellen.

Luck (00:00:43) – En anders zorgen we in de montage dat dat goed klinkt.

Luck (00:00:47) – Maar wij zijn al drie seizoenen lang aan het verkondigen dat jij een hele speciale hobby hebt.

Sven (00:00:52) – Mm hu.

Luck (00:00:53) – En we hebben het eigenlijk nooit gevraagd, dus ik stel voor dat ik af en toe eens aan jou vraag van Sven heb jij onlangs iets gezien in één van die studies die je dan zo graag leest? Die rare hobby die je hebt? Ben je zoiets tegengekomen wat jou triggert, wat jou aanzet?

Sven (00:01:08) – Uhm ja, ik kom. Ik kom bijna dagelijks dingen tegen die me triggeren en aanzetten. Ja, da’s altijd het leuke van van van de studies die dat je leest en doet. Er zijn er velen. Maar één van de zaken die dat mij heeft aangezet of getriggerd heeft, is dat er onlangs in het nieuws, in alle soort media gekomen is dat onze kinderen hier in België veel meer last hebben van voedselallergieën en voedselintoleranties, dus dat dat echt problematisch aan het worden is en dat die percentages serieus gestegen zijn ten opzichte van twintig jaar geleden.

Luck (00:01:41) – Zijn dat die artikelen waarover ook gezegd werd dat onze kinderen veel meer vatbaar zijn voor allergieën?

Sven (00:01:47) – Awel, ik denk dat een beetje algemeen is. Het is op nieuws geweest van dat er veel meer voedselintolerantie, dat er veel meer kinderen en mensen in het ziekenhuis terechtkomen met allergische reacties.

Luck (00:01:58) – Inderdaad, die heb ik gelezen.

Sven (00:01:59) – Want er is een verschil tussen een voedselintolerantie en een allergie. Het is een allergische echt een zware reactie van het lichaam die levensbedreigend kan zijn. Terwijl een intolerantie is een veel mildere reactie van het lichaam waar dat je minder last van hebt, maar maar meer toch ook wel vervelend kan zijn. Maar er komen veel meer mensen, kinderen in het ziekenhuis terecht met een allergieën als gevolg van het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen.

Luck (00:02:26) – Ja is dan is intolerantie een voorbode van een allergie?

Sven (00:02:30) – Dat zou kunnen. Voedselintoleranties zijn een beetje moeilijker om op te sporen. En ik denk nogal eens een keer vermeld hebben ook. Het hangt ervan af aan wie dat je vraagt, want of dat een voedselintolerantie of dat dat wel geldt of niet dus. Dus bij sommige professoren en zo. Als je daar afkomt met kijk, ik heb een bloedonderzoek laten doen en blijkt dat ik intolerant ben voor dat en dat en dat. Dan zeggen ze ja daar geloven wij niet in want wij testen op andere zaken. Het zijn enkel die dingen waar dat we dat we in geloven hè. Dus dat heeft te maken met met een bepaalde bepaalde testen dat ze doen. En bij dokters kan je laten testen op voedselintoleranties en gaat daar dan hier in België mee naar het ziekenhuis en zegt van kijk ik heb een intolerantie voor dat. Dan zeggen zij van ja maar die test, daar geloven wij niet in, dat vinden we, dat vinden we ‘zever’ zoals we dat hier zeggen.

Luck (00:03:16) – Dus met andere woorden het is niet zo gemakkelijk om een intolerantie te detecteren en het is nog moeilijker om dat ook effectief bevestigd te zien?

Sven (00:03:24) – Wel, het probleem met een intolerantie is dat mensen vaak heel vage klachten hebben, dus klachten van vermoeidheid bijvoorbeeld. Ik ben moe of ik krijg hoofdpijn, ik voel me niet goed of ik heb een beetje last van van buikpijn of soms een beetje diarree of zo. Van die zaken allemaal. Dus het is heel vaak moeilijk om te zeggen het komt van dat of dat voedingsmiddel, omdat die reacties vaak verlaat zijn. En daarmee bedoel ik van je eet of drinkt nu iets en het is pas een halve dag later of een dag later, of soms zelfs twee dagen later dat je daar klachten van hebt. En bij de meeste mensen zijn die klachten ook chronisch, omdat je dagelijks bepaalde dingen eet en dus moeilijker om te achterhalen is van van waar ligt het nu aan? Terwijl bij een allergie is vaak heel duidelijk van ik drink een glas melk en als je dan ineens opzwelt en geen adem meer krijgt en moet maken dat je in’t ziekenhuis bent voor voor behandeling, dan weet je wel van ah, dat was van van dat hè. En dat is dan ook te testen. Dus je kan via bloedtesten en andere testen gaan kijken waar je lichaam op reageert. En je kan dus laten testen op een intolerantie bij de dokters. Maar daar geloven de professoren in het ziekenhuis zo niet in omdat, dus die reactie niet hevig genoeg is.

Luck (00:04:34) – En wat je hier aanhaalt of het voorbeeld dat je hier aanhaalt is eigenlijk al een vrij duidelijk, want ik denk dat er nog minder symptomen zijn. Ik ken er zo zelf eentje. Ik heb een lactose intolerantie, maar ik zwel niet op. Ik heb alleen het probleem als ik te veel zuivelproducten inneem dan heb ik ’s anderendaags een probleem op het toilet, dan wordt dat een pijnlijke affaire. Maar ik heb in de darmen niet echt een probleem. Ik krijg niet dat opgeblazen gevoel en ik heb dat stomweg ontdekt. Ik heb er niet bij de dokter ontdekt. Ik heb dat ontdekt bij iemand die zei van. Laat het eens een paar dagen en zie wat het geeft.

Sven (00:05:01) – Ja, maar daarvoor wil niet zeggen dat je daarvoor een intolerantie hebt. Intolerantie in die zin van je kan er niet goed. Je krijgt er buikpijn of diarree of zo van. Maar het zou ook kunnen dat als je een bloedonderzoek laat doen of via een ademhalings test ofzo, dat er dat negatief is en dat er niks uitkomt. En dat ze daar zeggen van nee je hebt daar geen enkel probleem mee. Jouw lichaam reageert daar niet op en zegt ja maar ik krijg het er wel oké. Ja je verteert het niet, maar je krijgt geen reactie van je lichaam in die zin er komt geen immuniteit reactie.

Luck (00:05:27) – Dus het is heel moeilijk te ontdekken en te detecteren.

Sven (00:05:31) – Die intoleranties wel.

Luck (00:05:32) – Even terug naar het onderzoek. Dat was voor jou waarschijnlijk geen nieuw nieuws. Dat was niet uh, wereldvreemd?

Sven (00:05:38) – Nee, ik denk dat iedereen wel weet dat, goh, dat iedereen wel mensen in de familie heeft. Dichtbij of verder weg of een vriendenkring die dat problemen hebben met bepaalde voedingsmiddelen. Mijn zus werkte in een in de kindercrèche en daar zien ze dat het dus de laatste jaren, ze moeten voor die kinderen eten voorzien dat het echt heel moeilijk wordt en dat er heel veel kinderen zijn. Dat zijn dan baby’tjes nog met heel veel problemen al met met intoleranties, dus die baby kan daar niet tegen. Die baby kan daar niet tegen, die baby kan daar niet tegen. Dat dat wordt heel moeilijk. En er zijn meer en meer mensen. Meer en meer kinderen die dat bepaalde voedingsmiddelen absoluut moeten vermijden omdat ze er anders heel ziek van worden. Dus dat is iets dat ik wel meer hoor van mensen die met kinderen ook. Ook mensen uit het onderwijs lager onderwijs zeggen van ja we hebben nu als we ergens naartoe gaan en bijvoorbeeld een leraar of lerares van het lager onderwijs zeggen we gaan ergens op uitstap, dan moeten we zien wat we doen. Want de helft van de klas kan tegen dat niet tegen en dat niet. En dat idee dus je kan niet zomaar ergens stoppen om eten te voorzien. Dat wordt heel moeilijk, dus je merkt dat het elke hoek. Dat is ook al jaren bezig, dat is al lang bezig. En nu is dat dus ook in het nieuws gekomen en dat triggert mij dan.
Dus dat komt in het nieuws. Dat is iets dat al heel lang bezig is. Maar wat er dan gezegd werd of de theorie erachter is van; “Ah, wij zijn te hygiënisch.” Ja hè, dus. Dus dat is dan een een oorzaak dat naar boven gehaald wordt. “Wij zijn te hygiënisch. Onze kinderen spelen niet meer buiten, waardoor dat ze minder in contact komen met tal van bacteriën. Want het zijn de bacteriën die dat we alle dagen binnenkrijgen die ons immuunsysteem gaan triggeren en ervoor zorgen dat we een sterk immuunsysteem krijgen.” En dan zeggen ze wordt er naar bovengehaald van; “Ja, onze kinderen spelen niet genoeg meer buiten en onze huizen zijn te proper en wij zijn ten prooi, dus we zijn tegen is geworden waardoor ons immuunsysteem eigenlijk niet sterk genoeg meer is. En we gaan problemen krijgen, dus een een immuunsysteem in de war is waardoor we problemen gaan krijgen met bepaalde voedingsmiddelen.”

Luck (00:07:29) – De manier waarop je het vertelt Sven, verraadt dat je het er niet helemaal mee eens bent.

Sven (00:07:33) – Wel, ik ben de ik ben er voor een deeltje mee eens, dus het is inderdaad zo dat kinderen inderdaad veel minder buitenspelen van die zaken.

Luck (00:07:40) – Je bedoelt de symptomen zijn duidelijk.

Sven (00:07:41) – Dat is wat we zien. Er zijn veel meer kinderen met, problemen, met klachten. Ook volwassenen dus. Want wat je nu ook merkt is dat mensen ineens problemen krijgen die zeggen kijk ik heb heel mijn leven bijvoorbeeld melk kunnen drinken of dat kunnen eten of dat kunnen doen. En ik had geen enkel probleem en ineens wel. Of mensen die zeggen van kijk ik ben nooit allergisch geweest en ineens is het lente en kan ik niet meer tegen grassen en boompollen en al van die zaken vanuit het niets. En dat is dus een bepaalde theorie dat ons immuunsysteem minder getriggerd wordt, want ons immuunsysteem wordt dagdagelijks getraind en ons immuunsysteem is eigenlijk iets heel fijn afgesteld. Dus dagelijks komen er zaken binnen langs alle kanten en ons immuunsysteem moet gaan herkennen van ah, dit is iets dat goed, dus dat mogen we doorlaten. Dat moeten we met rust laten en dit is iets dat schadelijk kan zijn, dus daartegen moeten gaan reageren. En dat staat heel mooi afgesteld. Daar kunnen problemen ontstaan. Dat immuunsysteem kan kan te traag werken of niet goed genoeg werken, niet hard genoeg werk waardoor we veel meer ziek worden, makkelijker ziek geraken en zo. Maar kan ook veel te hard gaan werken, dat kan gaan overreageren en dan krijg je dus ineens dat je dus tegen onschuldige zaken gaat reageren.

Luck (00:08:52) – Waar je vroeger wel tegenkon.

Sven (00:08:54) – Waar sommige mensen vroeger wel tegen konden. En ja, het hoort er wel bij hè. Dus onze levenswijze is veranderd. We worden minder blootgesteld aan tal van bacteriën en andere zaken, maar ik vond het een beetje eenzijdig. Er wordt enkel op dat gefocust en er wordt veel minder naar andere zaken gekeken en dat is hetgeen dat mij dan een klein beetje stoort.

Luck (00:09:15) – Mag ik er dan van uitgaan dat jij in het verleden nog onderzoeken hebt gevonden die op een andere manier de bewijskracht leveren waarvan je zegt ja, dit is wel heel simpel uitgelegd, want de oorzaak zit toch wel ergens anders of dieper.

Sven (00:09:26) – Wel, er zijn altijd meerdere oorzaken hè? Ja, we hebben het al vaak over gehad. Dus onze darmen, het zijn eigenlijk, daar zit een heel groot deel van ons immuunsysteem in onze darmen en daar wordt dan bijvoorbeeld nu op in de media zo goed als niks van gezegd. En dit gaat over van alles en we zijn te proberen. We wassen ons te vaak of we hebben om te ontsmetten ons huis te veel. Dus we gebruiken bepaalde producten om de bacteriën in ons huis dood te doen en wat er dan niet gezegd wordt is van ja maar ja, we geven onze kinderen van kleins af aan antibiotica waardoor we al de bacteriën in ons dood doen en en. Dat is ook een heel grote oorzaak van de problemen die dat we nu zien. Want ons immuunsysteem zit in ons DNA, zit in onze darmen. Als wij daar antibiotica op gooien om één of andere bacterie die ons ziek maakt door te doen, doen we alles dood.

Luck (00:10:13) – Voor alle duidelijkheid ook de goede bacteriën.

Sven (00:10:15) – Ja, dus ook die goede bacteriën. En en wij veranderen daar ons immuunsysteem en dat is dan het ding. Er zijn heel veel studies die aanwijzen van kijk een verandering in ons microbioom en het microbioom is dus eigenlijk de samenstelling van onze darmbacteriën en de bacterie in ons lichaam. Dus een verandering daarin kan voedselintoleranties en allergieën teweegbrengen. Wat er ook naar boven komt, daar zijn ook tal van studies van. Dus de lekkende darm, daar hebben we het al over gehad. Als je een lekkende darm hebt kan je voedselintoleranties en voedselallergieën krijgen en ook allergisch worden voor andere zaken en dat stoorde mij dat dat niet naar boven komt dat dat het enkel is van ah ja, we moeten misschien minder minder ons huis poetsen en en meer onze kinderen terug terug buiten sturen. Allemaal goed en wel, maar als die kinderen dan, die kunnen buiten zijn, maar als ze dan ziek worden, ze verkoudheid krijgen in de winter en we geven ze meteen antibiotica en dan gaan we het volgens mij nog niet opgelost krijgen.

Luck (00:11:14) – Je zou kunnen stellen dat het een goedkope manier van nieuwsgaring was die klassiek is in de zomer of in de komkommertijd zoals ze dat dan noemen. Waarbij dat de journalisten eigenlijk niet diep genoeg gegraven heeft en toch iets heel oppervlakkig heeft gebruikt.

Sven (00:11:26) – Goh, ik weet niet of dat de journalist dan niet diep genoeg gegraven heeft. Uhm, want er worden wel degelijk daar professoren aan het woord gelaten en die zegden van ja en dat komt dan naar boven, we zijn te hygiënisch en we zijn dit en we zijn dat. En dan denk ik van ja oké, maar die andere dingen worden nooit niet, en we zijn al jaren aan het zeggen. En er zijn campagnes hier op radio en televisie dat we minder antibiotica moeten gebruiken.

Luck (00:11:50) – Een proces van lange adem.

Sven (00:11:51) – Ja en dat weten we, dat dat een heel groot probleem is. En dat wordt dan niet genoemd. En dan zou je misschien kunnen zeggen van kijk mensen, het is mede daardoor. Want het probleem met altijd antibiotica voor alles is dus dat we resistentie krijgen en als we zo verder gaan dat we binnenkort ziektes hebben waar dat onze antibiotica niet meer tegen werkt en dat we terug aan ziektes van die dat we 50-60 jaar geleden dachten van oké daar zijn we ja vanaf voor altijd, dat die dan terugkomen, dat we daar geen geneesmiddelen voor hebben.
Maar dat is ook mede oorzaak van van de klachten die we nu zien van van alle problemen allergieën en intoleranties. En niet alleen dat, er zijn ook veel meer auto immuunziekten die naar boven komt en wanneer het dan bijvoorbeeld daarover gaat. Ik heb al gezegd en er zijn heel veel studies die zeggen verandering in onze darmflora, oorzaak lekkende darm. Maar er zijn dus ook die studies en je weet dat is een beetje mijn stokpaardje, we hebben tarwe, er zit daar die stof in tarwe. Weet je nog welke, Luck?

Luck (00:12:46) – Nee, nee.

Sven (00:12:47) – De Amylase trypsine inhibitor.

Luck (00:12:48) – Hoe kan ik dat in godsnaam onthouden?

Sven (00:12:50) – Waarvan dat dus al heel vaak bewezen is van kijk, dat veroorzaakt ontstekingen in onze darm, veroorzaakt dus eigenlijk ook een lekkende darm..

Luck (00:13:00) – Vooral tarwe dus.

Sven (00:13:00) – Vooral tarwe.

Luck (00:13:01) – Koekjes, brood, pistolettes op zondag.

Sven (00:13:02) – Uh brood. Ja dus bekijkt vanaf nu maar de verpakking, zit op heel veel zaken in, dus vooral tarwe die dat probleem veroorzaakt. Maar ook, en dat komt ook in die studies naar boven tal van ontstekings ziektes en tal van auto immuunziekten kan verergeren en zelfs ja mede oorzaak zijn. En dat staat gewoon gepubliceerd en daar wordt nooit niks van gezegd. En dat vind ik dan heel jammer dat als we dan toch zaken in de media brengen, dat we misschien eens een keer gaan uitleggen van kijk mensen, we hebben het voor een deeltje zelf in de hand. Ik weet het is gigantisch vervelend als je kind van drie vier jaar een oorontsteking heeft of ziek is. Dat wil niemand niet. Ik heb ook kinderen. Je wil die helpen. Je wil dat niet zien pijn lijden en zien huilen en weet ik wat. Maar je moet beseffen van ja, als je dat dan op die moment heel hoop antibiotica geeft dat misschien ja, dat ervoor zorgt dat enkele jaren later dat er bepaalde intoleranties, allergieën of andere problemen gaan ontstaan. En dan moeten we eens een keertje gaan nadenken van ja, is het dat dan waard?

Luck (00:14:05) – Zou het kunnen zijn dat hetgeen wat we al in de vorige zestig afleveringen hebben gezegd dat dit zou kunnen in het algemeen verbeterd worden door de voeding aan te passen? Want dat is wat jij ook altijd zegt en daar maken we ook deze podcast voor.

Sven (00:14:18) – Dus we weten hè. Dus verandering in Het microbioom is mede oorzaak van voedselintoleranties. Allergieën dus voedselallergieën, maar ook andere allergieën hè. Dus weten we dat er daar veranderingen in onze darmflora mede oorzaak van zijn. En wat hebben we nodig voor een goeie darmflora? Wel, dat zijn heel veel vezels, ja dus wat moeten we eten? Groenten. Dus daar begint het al bij. We weten nog altijd de meeste mensen eten veel te weinig groenten, veel te weinig vezels, waardoor dat onze goeie bacteriën te weinig eten hebben en dat we een verarmd microbioom krijgen. Wat is er voor de rest nog schadelijk? Ja, dat is antibiotica en dat gebruiken we langs alle kanten.

Luck (00:14:56) – Ja, dat haal je uit de studies hè?

Sven (00:14:57) – Ja, ja dus dat, dat staat daar gewoon al. Dus onze antibiotica is niet goed voor ons en voor onze darmen. Wat is er nog niet goed voor onze darmen? Dat is stress en daar hebben we dan als volwassenen. Ik zeg nu volwassenen, maar heel veel kinderen hebben ook al last van stress. Dus stress is ook absoluut niet niet goed. Dus dat zijn al drie grote oorzaken van waarom onze darmen niet niet zijn wat ze moeten zijn waardoor we gewoon problemen gaan creëren.

Luck (00:15:23) – En laat die drie nu precies drie knelpunten zijn in deze rijke westerse wereld.

Sven (00:15:28) – Uh ja, want als we gaan kijken van ja waar zijn die voedselintoleranties, waar gebeurt dat allemaal? Ja, dat is hier hè. Dus we zien dat. We zien dat niet in in andere landen gebeuren. We zien dat niet in Afrika gebeuren. Waar zien we dat wel gebeuren? In de landen waar dat het vroeger geen westerse levensstijl was, bijvoorbeeld in China, is overgewicht aan een sterke opmars bezig.

Luck (00:15:46) – Ook in de rest van Azië.

Sven (00:15:47) – Fastfood ketens enzo. Daar komen sinds dat die mensen het westerse leven daar een beetje van mogen proeven, maken ze ook kennis met de westerse welvaartsziekten.

Luck (00:15:55) – Lang leve de hamburgers!

Sven (00:15:56) – Ja dus, niet alleen hamburgers, het zijn ook andere zaken.

Luck (00:15:59) – Ja ja, alles wat pizza is…

Sven (00:16:01) – Maar daar zie je dan ook zo’n zaken gebeuren hè.

Sven (00:16:04) – Dus dan zie je dan ook dat die dingen aan het veranderen zijn. Dus er is wel degelijk een verband.

Luck (00:16:08) – Het wordt een moeilijke strijd Sven. Want wij leven in een dorp waar in één straat acht pizzeria’s zijn. Hier. Uh ja. Ik stel voor dat we dan het vierde seizoen bij deze inzetten. Het is een beetje in de negatieve sfeer, een beetje een zware sfeer, maar we blijven er voor gaan dat we toch zo positief mogelijk blijven praten over voeding. Want als ik nu de conclusie maak van het afgelopen kwartier, dan is voeding alweer de oplossing.

Sven (00:16:32) – Het is mee oplossing. Dus zoals ik al zei, ik vond het een beetje eenzijdig, dus we zitten daar met een hele hoop dingen die aan veranderen en heel veel mensen die dat problemen hebben met die allergieën. Ik heb zelf een een familielid met heel veel allergieën, zij moet met een Epipen rondlopen en zo. En uh, voor alle duidelijkheid is familie, maar je weet hoe dat gaat met familie. Ja ja, geef goed advies, maar niet iedereen volgt dat advies op. Er wordt nog altijd geluisterd naar de artsen en het resultaat is dat de laatste jaren allergieën alleen maar vermeerderd zijn. Dus meer en meer zaken waar ze niet tegen kan. En de reacties zijn ook heviger. Dus constant met een Epipen rondlopen en dan medicatie nemen. Maar ja maar dat zijn levensbedreigende zaken hè. Je ziet dat ontstaan en dat was bijvoorbeeld vijf jaar geleden niet, dus opeens is dat. En als je dan vraagt van ja maar waar, hoe zeg je wat zeggen de dokters van hoe komt dat in een keer dit. Ja, dat weten ze niet hè? Het is gewoon zo.

Luck (00:17:25) – Tegenslag?

Sven (00:17:26) – Ja, tegenslag. Maar hoe komt het dat je vijf jaar geleden dat wel kon eten zonder dat je daar een reactie van had? En als je dat nu eet, ja, ga je dood? Ja dus er is in vijf jaar tijd heeft dat lichaam gezegd toen vijf jaar geleden was dat nog gewoon eten en nu is dat in ene keer zo levensbedreigend dat het ja zo hard gaat. Is dat zo’n grote vijand geworden, dat lichaam zo hard gaat reageren dat het zelfs zichzelf zou willen opofferen om toch maar die vijand dood te doen.

Luck (00:17:52) – Het is heel menselijk dat ze jou gaan bekijken als iemand die er niks van weet. Wat weet onze Sven nu van orthomoleculaire toestanden hè? Want jij zegt ook al van zolang ik jou ken dat onze voedingskwaliteit er de laatste decades heel erg op achteruit is gegaan. De kwaliteit van de groenten in onze tuin zijn niet meer dezelfde van de kwaliteit van vijftig jaar geleden. Dat zeg je ook heel vaak.

Sven (00:18:12) – Ja, heel vaak dus. Dus met alle respect naar naar onze boeren toe en zo, maar onze onze gronden zijn een beetje verarmd. Een groot probleem is bijvoorbeeld selenium. Dus we hebben een heel groot probleem. Er zit geen selenium meer in de grond. Daar hebben we de paranoten dan voor nodig. Dus ofwel moeten we gaan suppleren of anders moeten we een paar andere.

Luck (00:18:29) – Van die grote dikke hard Braziliaanse noten.

Sven (00:18:31) – In Brazil noot of de paranoten is twee keer hetzelfde. Ja dus die. Twee per dag is voldoende om je selenium te hebben en maar selenium bijvoorbeeld, heel belangrijk naar naar immuniteit. We komen uit Corona periodes en we zitten d’r voor gedeelte nog in zeker? Uh weten dat immuniteit gigantisch belangrijk is. Dus dat dus dat is één van de zaken dat er dat er niet meer in zit. En ik weet onze land en tuinbouwers doen gigantisch hun best om heel veel mooie groenten en fruit op tafel te zetten, hier in België. Maar er komen ook zaken vanuit de andere kant van de wereld en er zitten gewoon minder vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit in dan zoveel jaar geleden. Dat is nu ja dat is nu eenmaal zo. En wat er dan ook nog bij komt is wij nemen minder voedingsstoffen op omwille van verarmd microbioom. Dus heel veel mensen tegenwoordig. Uh, zoals je weet, ik werk nog samen met met artsen heel veel mensen problemen met ijzer, B12, zink, dat zien we heel veel met dan ook weer alle gevolgen van dien.

Luck (00:19:30) – En we kunnen ons ondertussen helemaal binnenstebuiten laten keren hè.

Sven (00:19:34) – Uh ja, en dat zal in de toekomst gaat dat nog meer zijn, want de wearables zijn aan het serieuze opmars bezig en begin. Binnenkort kunnen we bloedsuikerspiegel meten via onze smartwatch. Uh, daar kijk ik al naar uit.

Luck (00:19:44) – Ja, ik hoor dat daar iets van. Hoe zit dat? Je ziet dat dat snel aan te komen?

Sven (00:19:47) – Iets van uh, wel, Apple zou daar mee bezig zijn en dat zou voor de de komende jaren maanden zo toch op korte termijn zijn. Dus ja, ik kijk er naar uit.

Luck (00:19:55) – En wat zou je dan precies kunnen meten door jouw nieuwe Apple watch?

Sven (00:19:58) – De reactie van jouw lichaam, op de koolhydraten dat je gaat eten.

Luck (00:20:03) – Is dat dan een insuline meting? Ja. Ik ga direct een bestellen als die uitkomt.

Sven (00:20:09) – Uh ja dat zou kortelings zijn en dan kan je dus zien hoe dat je dus. En nu zijn we klein beetje afwijken van… Maar ik wil maar zeggen, De wearables gaan komen. Binnenkort hebben we allemaal ergens wel een pleistertje of iets dat we dragen, dat continu alles meet in ons lichaam en dan gaat vertellen vooraleer dat wij weten dat er iets mis is en vooraleer dat er een dokter meet weet dat er iets mis is. Dat wil zeggen van kijk, er is iets mis, want we zien hier een abnormale reactie.

Luck (00:20:34) – Een wearable is dan waarschijnlijk afgeleid van het woord aware, being aware, van het Engels bewustzijn is het daarvan?

Sven (00:20:40) – Ja ook gewoon “draagbaar”, Wearable.

Luck (00:20:43) – Ah ja, en anders dan heb je nog altijd die hele klassieke manier die we besproken hebben in één van de vorige afleveringen. De stress check. Dat is de aflevering waar ik dan, binnenstebuiten gekeerd ben en waar ik dan ook heel veel kom te weten. En er is altijd wel iets waaraan dat je kan werken. Is dat wel een zwakke schakel om er iets aan te doen. Maar goed, de moraal van het verhaal is dat de informatie niet helemaal compleet was.Laat het ons daar bij houden. En dat is slechts maar een heel klein deeltje van de oplossing hebt gelezen in die in wat dat er in de Vlaamse media is verschenen hè?

Sven (00:21:15) – Uh ja, ik heb gewoon gelezen, gehoord, vernomen. Hetgeen wat we al langer weten dat er meer en meer mensen problemen aan het krijgen zijn met immuniteit. En het is eigenlijk een immuniteit probleem. En dat er dan gekeken wordt van ja we zijn inderdaad zoals we zeggen het te hygiënisch en dat het maar een klein deeltje van van de puzzel is dat er nog andere zaken zijn. En ik vind persoonlijk dat die andere zaken ook mochten vermeld worden en dan kunnen mensen bewust hun keuzes gaan maken van misschien moet ik iets minder antibiotica gaan nemen en iets meer groenten eten en toch belang hechten aan mijn darmen. Om daar een een verschil in kant te zien.

Luck (00:21:50) – Wat je eigenlijk altijd zegt.

Sven (00:21:52) – Wat we eigenlijk altijd zeggen inderdaad.

Luck (00:21:53) – Ik stel voor Sven dat we het vierde seizoen blijven verderzetten en misschien een vijfde en een zesde, want het gaat nodig zijn. Weet je waarom ik het zeg? Ik kreeg van de week een e-mail van een luisteraar, een trouwe luisteraar en die zegt Ik ben naar mijn dokter gestapt naar aanleiding van de laatste afleveringen om een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen. En mijn dokter vond het flauwekul en die heeft dat niet willen doen. Zou je mij alstublieft kunnen doorverwijzen naar iemand die het wel doet? Dat vond ik heel jammer dat ik dat eigenlijk moest lezen. Dus uiteraard. Ik heb die meteen doorverwezen naar de dokter waar ik mijn stress check heb laten doen. En daar wil ik eigenlijk naar toekomen, want ik heb nog geen nieuws van. We zijn begonnen met goed nieuws en ik wil ook afsluiten met goed nieuws. Ik heb die dokter gecontacteerd, Dokter Bart Bohy en die komt binnenkort naar de opname van de podcast. Oké, we gaan hem best een keer aan de tand voelen. Alles wat jij wil weten van de testen en het nut ervan, daar kan je het ten volle vragen aan die man.

Sven (00:22:45) – Dan gaat dat een uitgebreide aflevering worden denk ik.

Luck (00:22:49) – Volg vooral onze Beetweters, blijf hem volgen. Je kan het via de sociale media vinden, je kan het via beetweters.be bevinden of stuur ons een e-mail of volg ons op Instagram. Het gaat een zeer boeiend vierde seizoen worden. Tot de volgende keer.

Sven (00:23:04) – Tot de volgende!