#59 Wearables

Sven en luck praten over technologie in deze aflevering. Wearables zijn slimme elektronische apparaten die steeds meer nuttige informatie over de toestand van onze lichaam kunnen verzamelen. In de nabije toekomst zullen deze wearables meer zijn dan alleen maar activiteitstrackers. 

Transcriptie

Luck (00:00:07) – Sven. In de vorige aflevering hebben wij gesproken over de wearable en ik heb het toch wel een beetje van wakker gelegen. Ik ben daar naar op zoek gegaan. Mijn vraag is eigenlijk die wearable wat doet dat precies? Waar komt daarvan en waarvoor gaan we dat kunnen gebruiken?

Sven (00:00:22) – Dat is iets dat de laatste jaren in opmars bezig is Luck en en je kent dat wel. Want tegenwoordig hebben we allemaal een smartwatch, behalve ik. Ik denk dat je één van de weinige bent dat geen smartwatch heeft. Dus ik heb een horloge van den Decathlon die dat mij ik denk zes of zeven jaar geleden € 10 gekost heeft en ik kan daar het uur op zien.

Luck (00:00:41) – Wow ook.

Sven (00:00:42) – Die is niet verbonden met mijn gsm. Ik wil dat ook niet want want dan gaat constant mijn horloge af. Ik moet niet zien dat iemand mij gebeld heeft op mijn horloge. Ik weet dan wel dat er iemand mij gebeld heeft, maar heel veel mensen hebben hebben een smartwatch. En daar kan je heel veel zaken op doen, dus dat daar kan je de hartslag op zien en je kan zien hoeveel stappen dat je gedaan hebt en hoeveel kilometer je gelopen of gefietst hebt. Dan kan je zien hoeveel je dat je geslapen hebt en op sommige zelfs. Of dat je tijdens de slaap wakker geworden bent en zo. Dus je kan al die zaken daarop zien. Meeste mensen gebruiken dat daar niet voor. Zij gebruiken ervoor om te kijken wie dat net een berichtje gestuurd heeft. En dat is één van de van de dingen waar je het voor kan gebruiken. Dan kan je zeggen van kijk kan dat gebruiken om gezondheid te promoten.

Luck (00:01:25) – Dus wat jij nu beschrijft de smartwatch zoals je hem nu beschrijft, dat is niet wat je vorige week bedoelde met de wearable.

Sven (00:01:30) – Goh, nee, nog niet, maar dat is al wel een wel iets omdat dat wel een indicatie geeft. Ik ken bijvoorbeeld iemand die dat van zijn arts meer moest bewegen. En we weten allemaal lang zitten is gigantisch ongezond, zitten is het nieuwe roken zeg. En die persoon dus die krijgt via z’n horloge als die te lang gezeten heeft gaat die oorlogen een bericht sturen om te zeggen van staatsrecht instellen, ga eens een keertje gaat een keertje rondgaat, de trap op en af. Doe eens iets. Dus dat, dat vind ik al een hele mooie hè. Ook voor mensen om te kijken van ja uh, d’r wordt gezegd zoveel stappen per dag hoeveel dat er nu net zijn, hielden ze nog discussies over. ‘T Is net een beetje naar beneden ingesteld en alles maar om toch aan te geven van probeer bepaalde doelen dagelijkse doelen te halen om gezond te zijn als je daarvoor gebruikt. Vind ik top! Dus ’t is een hulpmiddel voor heel veel mensen. Om toch uh bepaalde dingen zien, ademhaling frequenties. Dat roept bij veel mensen op dat daar vraag ik soms naar om te kijken, van ja als je ’s nachts uh hoe vaak heb je geademd per minuut? De meeste mensen weten niet dat dat er staat, maar dat staat er ook op.

Maar dat gaat tegenwoordig verder. Er zijn er zijn firma’s, merken die dat zeggen van kijk allemaal goed en wel maar, wij gaan nog naar andere zaken kijken, niet zozeer naar hoeveel stappen of zo dat je doet, maar we gaan kijken naar jouw stressniveau. Bijvoorbeeld komen kijken. Dus we gaan kijken van naar, naar jouw stress. We gaan kijken. Als je bijvoorbeeld een sporter bent en je hebt een bepaalde inspanning geleverd, hoeveel stress was dat voor jouw lichaam en hoe lang heb je daar voor nodig? Dus we gaan op basis van bepaalde parameters in jouw lichaam bekijken van oké, nu ben je voldoende gerecupereerd van die inspanning om terug te gaan trainen. En zo kan je dan overtraining tegengaan. Maar je kan dat ook gebruiken als niet-sporter om te kijken van ik heb nu een hoop stress of ik ben eigenlijk moet ik zeggen een beetje aan ten onder gaan aan stress of aan andere zaken. Ik slaap niet genoeg, dus dat is allemaal ook meetbaar. En dat dat is voor mensen die dat dat gebruiken en een handig hulpmiddel die dat zeggen van en weten van oei als ik niet oppas, als ik dit ritme blijf doen, ja dan dan zijn daar gezondheidsnadelen aan verbonden en dan ga ik vroeg of laat wel problemen krijgen dus.

En en dat vind ik goed dat dat die systemen bestaan en dat die gebruikt kunnen worden. En naar de toekomst toe weten we dat zo’n zaken alleen nog maar gaan uitbreiden en dat er meer en meer te wachten staat. En ik heb in de vorige aflevering gezegd kan komen met bloedsuiker meting en nu moet dat nog via een plakkertje op de arm gebeuren en dan kan dat veertien dagen aan een stuk. Kan jouw bloedsuiker gemeten worden wat wat een mooie indicatie is van oké, hoe zit het hier met hoe reageer jij op bepaalde voedingsmiddelen? Maar je moet nog altijd wel een klein naaldje inbrengen, dus dat is het nadeel. En het een registreert maar veertien dagen, dan moet je het vervangen. Dus binnenkort zou dat ook via een smartwatch, via een horloge via de gsm kunnen gemeten worden. En er kunnen nog veel meer andere zaken gemeten worden en dus heel veel parameters kunnen dan constant gemonitord worden.

Luck (00:04:24) – En meer dan de klassieke smartwatch, die je zonet beschreef?

Sven (00:04:27) – Ja dat dus, dat zit eraan te komen. Net zoals bijvoorbeeld bij jou Luck, jij hebt de vorige keer hebt gezegd in jouw stress check wat we daarover hadden. Bijvoorbeeld cortisol, het stresshormoon. Als we dat via een gewoon bloedonderzoek laten testen, dan is het nadeel van oké, we testen alleen maar – dat is een momentopname. Maar is op die moment hoe hoog staat jouw cortisol? Als die binnen de waarden staat dan weten we van oké, die staat goed, maar we weten eigenlijk niet van je maken dat die nog wel naar omhoog of naar beneden gaat. En wat gebeurt er in de rest van de dag? Want jij had daar jouw twee bulten zoals een kameel, dus dat was daar een probleem. Maar dat zie je niet. Als je maar bijvoorbeeld enkel ’s ochtends een bloedonderzoek laat doen. Weet je niet dat je in de namiddag nog een nog een nog een piek hebt. Dat is dan al beter meetbaar wanneer we op de andere manier doen en bijvoorbeeld via speeksel op verschillende momenten van de dag. Dan krijg je die curve die jij daar had, dus op die manier. Maar het zou nog mooier zijn. En dat, dat gaat er dus aan komen dat dat constant gemonitord wordt via dus één of ander apparaatje dat we dan op ons of in ons gaan dragen. Waarbij dat we dan alle dagen 24 uur op 24 cortisol gaan meten en dan kom je bij de bij de arts of bij de dokter en dan moet die niet meer vragen van Luck heb je stress want die gaat wel zien dat er dat er stress is.

Luck (00:05:37) – Die leest het gewoon uit dan?

Sven (00:05:38) – Die leest het eigenlijk gewoon uit. Die kan dan zien hoe dat het met jouw cortisol is die gaat kunnen zien hoe dat het met jouw hartslag is. En daar zijn nu ook al horloges die dat dat constant monitoren en dan bijvoorbeeld een alarm kunnen geven van kijk er is hier en probleem, ga naar de arts want het is hier precies niet juist. Dus die dingen gaan alleen nog maar meer, maar dan ook bijvoorbeeld, alle parameters in jouw bloed. Dus de bloeddruk en die van van die zakken allemaal. En zij kunnen dan een alarm gaan geven of een verwittiging kan geven van kijk, hier is iets niet juist. Nog voordat jij beseft of weet of voelt dat het niet juist is.

Luck (00:06:10) – Dus we gaan een signaal krijgen nog voordat we zelf voelen er is iets aan de hand, ik moet je naar de dokter, want dan lopen we er al een paar dagen mee rond. We worden iets vroeger gealarmeerd.

Sven (00:06:18) – Ja, ik geef bijvoorbeeld een voorbeeld. Mensen gaan naar een arts. Ze zeggen ik voel mij niet goed. Ik ben bijvoorbeeld vermoeid aan. Dan gaan we naar de dokter en zegt ie we zullen eens bloed en bloedonderzoek gaan doen en dan kan er uitkomen van ah ja, maar jouw ijzer staat te laag of jouw B staat te laag of dit of dat, maar dan is het al een tijdje te laag. Dan heb je al een tijd klachten. Als je zo een een wearable die dat in de toekomst gaat aankomen en er wordt constant gemeten, dan zien we van of dan kan het toestel zien van A. Jouw waarden zijn naar beneden aan het gaan nog voor je effectief echt serieuze klachten hebt en dan weet je meteen van oké, er is hier iets aan de hand. Kunnen we vroeger gaan gaan gaan ingrijpen?

Luck (00:06:56) – Dus even een tussen conclusie maken. Jij zegt of iedereen weet dat er smartwatches bestaan en wat je zo heerlijk vertelde tijdens ons voorgesprekje en we hebben het helaas niet opgenomen. Daarom dat ik het nu even herhaal. Waar we het nu voor gebruiken is om constant gestoord te worden en om onze privacy prijs te geven, zo zei je het daarnet. Want iedereen weet wat we doen en we zetten van alles op al die sociale media en er zijn dingen van ons geweten waar we achteraf van denken ja, dat had ik nu beter toch niet bekend gemaakt? Ja, terwijl dat de wearable een stuk verder gaat. Die meet dan ook jouw stressniveau. Die meet jouw bloedsuikerspiegel, die meet de hartslag, ook cortisol constant zei je, ook bloeddruk. Dat is veel gemakkelijker omdat we dan bij de dokter komen. De dokter hoeft niet meer te vragen en hoe is het geweest, want hij moet maar in de computer gaan kijken en hij kan het uitlezen uit jouw wearable.

Sven (00:07:41) – Ja, want je bloeddruk is ook nog eentje. Dus als je als we bloeddruk gaan meten, dat doen we nu op de klassieke manier en met de bloeddrukmeter. Oftewel de arts met de stethoscoop erop of anders kon men het met een apparaatje was een momentopname en bij veel mensen is bijvoorbeeld de bloeddruk al verhoogd. Ja, gewoon omdat ze bij dat bij de dokter binnenkomen. Is er misschien nog een beetje meer stress. Ja, bloeddruk gaat naar omhoog hè, maar dus het zou leuker zijn van ja maar we kunnen dat als we dat 24 uur op 24 kunnen zien van wat gebeurt er hier? Uh wanneer heb je stress? Die zaken allemaal, dat geeft een veel mooier beeld dan wanneer hetgeen wat we nu doen, want het zijn altijd maar kleine momentopnames en uit die momentopnames moeten we dan bepaalde conclusies gaan trekken. En dat is altijd moeilijker en ik ben zelf niet echt voor voor de meeste moderne technologieën en ik vind dat een beetje soms te ver gaan. Maar op dit gebied zit ik wel te wachten van oké er gaan daar mooie dingen gaan verschijnen, als die niet misbruikt worden, als als onze gegevens niet verkocht worden aan weet ik wie of wat. Als dat gebruikt wordt waarvoor het zou moeten gebruikt worden, dan is het een hele mooie en dan denk ik dat we daar wel serieus voordeel uit kunnen gaan halen.

Luck (00:08:48) – De vraag brand al 10 minuten op mijn lippen. Sven, wanneer gaan die toestellen verschijnen? Hoe dichtbij is dat?

Sven (00:08:55) – Dat is dat is vrij dichtbij. Er zijn firma’s die dat daar hard aan het werken zijn, aan en aan verschillende systemen. Ik denk dat ik in de vorige podcast nog gezegd heb, Apple Watch is er is al met heel veel zaken bezig. Zij zouden nu bloedsuikerspiegel dan kunnen meten. Gewoon via de horloge. Constant 24 op 24 uren, 7 op 7 dagen. Dus dat zou wel een hele mooie zijn. We hebben daar een andere we hebben Whoop. Wordt door heel veel sporters gebruikt om herstel en slaap te monitoren. Je kan daar geen telefoon ontvangen via je Whoop of geen andere zaken is gewoon een armband dat je aan doet. En het is louter en alleen om jouw levensstijl te monitoren, om aan te geven van kijk, je bent wel of niet goed bezig op gezondheidsgebied.

Luck (00:09:43) – En die Whoop die meet nu al het stressniveau, bloedsuikerspiegel, hartslag, bloeddruk?

Sven (00:09:48) – En nee bloedsuikerspiegel niet. Die gaat wel via bepaalde variabelen stressniveau, slaapkwaliteit van slaap herstel, die zaken allemaal wel meten. Maar de leuke zaken daarop, dus ik ken een aantal mensen die het hebben die zeggen van kijk het is heel mooi om te zien hoe dat je reageert. Dus die zeggen van ja ik. Ik drink bijvoorbeeld, ik ga op terras zitten en ik drink een glaasje alcohol en dan kan je op de Whoop zien wat alcohol doet met je lichaam. Dat eigenlijk dat een soort van stressreactie, ook al drinken we dat voor ontspanning, dat dat toch op lichamelijk gebied een soort stressreactie uitlokt. Het is een beetje eye opener voor veel mense. Dus als je dan met gezondheid bezig bent vind ik dat mooie zaken. Maar dat is niet alleen voor alcohol, je kan bijvoorbeeld ook. We hebben de vorige keer gehad over voedselintoleranties of allergieën of zo. Als je een voedingsmiddel gaat eten waar dat jouw lichaam niet goed gaat tegenkunnen, dan kan je via zoiets gaan merken van oei, mijn stressniveau gaat hier naar omhoog, er is hier ergens iets niet juist als ik dit gegeten heb.

Luck (00:10:49) – Ah ja. Want het lichaam moet vechten dan.

Sven (00:10:50) – Ja, het lichaam voor het lichaam is dat dan op dat moment geen voedingsmiddel. Dus de je krijgt een reactie, krijgt ontstekingsreactie, stressreactie. Je krijgt die zaken allemaal.

Luck (00:10:58) – Je vertelde mij in het voorgesprekje ook dat er al toestellen bestaan, maar die je moet huren.

Sven (00:11:02) – Ja, dat is onder andere Whoop hè. Dus Whoop werkt via het systeem, je gaat een abonnement aan. Dus je betaalt maandelijks. Daar krijg je dan zo’n armband bij. En die gaat dan via de smartphone wordt dan alle informatie gelezen, dus die koop je niet aan die huur je bij wijze van spreken.

Luck (00:11:20) – Het klinkt niet alsof dat een sponsor is van dit programma, maar dat is het helemaal niet. Want ik kijk eigenlijk uit naar de toestellen die ik wil kopen en dat ik inderdaad in mijn eigen privé atmosfeer, op mijn laptop of op mijn iPhone of op mijn computer kan zien, of op mijn tablet of wat dan ook. En ik hoef dan niet de wereld in te sturen, ik weet wel dat het bedrijf dat gaat vragen om dat te delen. Maar ik ga dat dan niet doen, maar ik wil dat wel. Ik wil dat wel eens testen.

Sven (00:11:43) – Ja, maar er gaan nog meer, meer zaken komen. Er zijn ook nog andere firma’s. Je hebt bijvoorbeeld een ring die je kan aandoen dat de slaapkwaliteit meet. Maar dat is dan louter en alleen voor voor slaapkwaliteit. En wat we zien is dat meer en meer systemen geïntegreerd gaan worden, dus dat we op een bepaald moment in de nabije toekomst, dat gaat niet zo heel lang meer duren. Dat we heel veel zaken van een lichaam kunnen constant monitoren en aflezen.

Luck (00:12:05) – Ik heb zo’n kleintje gekocht vorig jaar om mijn slaapkwaliteit te kunnen meten en om die hartslag te kunnen meten. En ik vond dat dat niet zo goed werkte eigenlijk. Maar ik heb het uiteindelijk toch wel kunnen appreciëren omdat ik wel duidelijk zag van oké, vandaag staat het lager of hoger dan de vorige dagen, dus ik kon wel een verandering detecteren. Maar of het nu accuraat is of niet, ja, dat is jammer, maar de technologie moet nog wel een beetje verbeteren neem ik aan.

Sven (00:12:31) – Ja ja, maar die technologie is ook wel serieus aan het verbeteren hè. Want we weten, stappentellers, we hebben allemaal zo van die stappentellers gehad. In het begin toen dat dat uitkwam, waarbij die dat absoluut niet accuraat waren. Dus als je je om het even wat deed dan, dan gingen die stappen allemaal omhoog of naar beneden of die zakken allemaal dat is ondertussen zijn die zijn die allemaal wel wel vrij accuraat. Je kan er heel veel zaken op aflezen hoeveel en niet alleen stappen, maar ook bijvoorbeeld als je de trap bent opgegaan. Kan dat ding dat gaan aflezen en gaan doen zoals hoogtemeters. Dat zou dan het verschil weten tussen en stap vooruit en een stap op een ladder naar omhoog en zo. Zo van die zaken allemaal dus. En inderdaad meet dan van, je bent hier nu een beetje hoger of lager. Dus die technologie staat niet stil. Dus er zijn mooie zaken op komst.

Luck (00:13:18) – Ja, want er wordt inderdaad gezegd dat de stappentellers aan de arm dat die wel accurater zijn dan gewoon de gsm in je broekzak. Omdat die arm veel meer bewegingen maakt dan de gsm die ik heb.

Sven (00:13:28) – Ik heb geen stappenteller op mijn gsm toestel. Nee, ik bedoel ik uh ik. Voor mij hoeft dat niet. Als je die dingen gebruikt, als je voor een bepaald doel. Oké, ik hoef niet weten hoeveel stappen dat ik wel of niet Ik weet zelf ’s avonds wel of ik er genoeg gedaan heb, of absoluut niet omdat ik een hele dag gezeten heb. En dan weet ik ook wel dat ik verkeerd bezig geweest ben.

Luck (00:13:46) – Soms is het wel leuk en ik ging onlangs met mijn moeder naar een pretpark en mijn moeder is 73. Dat is niet evident om veel te stappen en op’t einde van de dag keken we op de stappenteller en we merkten dat we 13.500 stappen hadden gedaan. En toen begreep mijn moeder plots waarom ze moe was. Dus daarom zeg je van kijk moeder, het is niet evident dat jij dit doet op deze leeftijd als je geen getrainde stapper bent. En dat was toch wel een bijzondere ontdekking voor haar van amai, ik heb het eigenlijk wel fijn gehad, ik heb het leuk gehad en toch heel veel bewogen.

Sven (00:14:16) – Maar ik deed zo’n zaken vind ik, vind ik mooi. Als je dus zegt van kijk, als je daar zit tegen jouw moeder, dan zou zeggen van kijk goed moeder. Maar het is eigenlijk de bedoeling dat je alle dagen minstens zoveel stappen zou doen om… Dat is het minimum dat je moet doen om gewoon gezond te zijn, dat je meer doet gaat nog extra gezondheidsvoordelen opleveren. Dan kan dat een motivatie zijn en dan kunnen mensen zien van van ah ja, ik heb het wel of niet. Want want ik en sommige mensen denken dat ze verschrikkelijk veel gedaan hebben door gewoon een paar keer in het huis rond te lopen en te doen of tot vanachter in de tuin te gaan om de kippen eten te geven en terug te komen. En nu kan je zien van ja dat was zo veel stappen hè. En dan kan je een doel instellen en dat vind ik allemaal mooie mooie middelen. En net zoals we straks zeiden van we hebben te lang gezeten, je krijgt een signaal. Dan besef je ineens van oei, ik heb te lang gezeten. Als je jouw horloge zes keer op een dag afgaat omdat je te lang gezeten hebt. Dan weet je van ik zit al lang, ik moet eigenlijk iets gaan doen, dus dat is een beetje bewustzijn. Dus dat vind ik allemaal mooi dat die zaken bestaan, dus wat daarvoor.

Luck (00:15:13) – Gaan gebruiken is mooi. Dat het zegt dat het over bewustzijn gaat, want dat dacht ik de vorige aflevering dat wearable van een aware-able komt. Maar dat is het dus niet. Het is echt wearable van wear able, van draagbaar. En de moraal van het verhaal is dat wearable nog een stapje verder gaat dan de klassieke smartwatches die we al hebben. Je zal nog veel meer gezondheid kunnen ontdekken. Wij zijn in blijde verwachting om zo een toestel vroeg of laat te kunnen aanschaffen en liefst niet huren.

Sven (00:15:43) – Ja, ik denk eerlijk, je kan er al zelf heel veel aanschaffen en doen zoals ik zei. Maar voor mij is het is het, ik hou het bij mijn horloge van € 10 waar ik de tijd op kan zien.

Luck (00:15:53) – En nogmaals het is geen sponsor, maar wie weet kunnen wij jou dat ooit aanbieden. Daarom stel ik voor ga naar de website, schrijf je in op de nieuwsbrief, want daar zitten nog wel wat goede dingen aan te komen. Binnenkort hebben we nog meer gasten in deze podcast en dat gaan we jullie ook laten weten via de nieuwsbrief uiteraard en laat van je horen! Heb je een vraag? Vraag het op hallo@beerweters.be en wij staan je graag te woord. Tot de volgende!