#60 Dokter Bart op bezoek

Eindelijk! Dokter Bart Bohy is op bezoek bij Sven en Luck. Dat is meteen het gedroomde moment om de dokter zijn visie te laten uitleggen.

Transcriptie

Luck (00:00:03) – Welkom bij het derde seizoen van Beetweters. Een seizoen waarbij we nog verder, dieper en breder op zoek gaan naar een complete levensstijl. We gaan niet alleen op zoek naar gezonde voeding, maar naar zoveel meer. We willen alle lagen en alle facetten ontdekken. Met nog meer informatie, nog meer gasten en nog betere informatie. Welkom bij Beetweters.

Luck (00:00:29) – Sven. Goeiedag.

Sven (00:00:30) – Dag Luck.

Luck (00:00:31) – Ik kan mijn enthousiasme niet meer inhouden. Ik zie het. Ja, we hebben. Lang geleden, in aflevering 55, hebben we onze hoop uitgesproken dat we een babbeltje zouden kunnen doen met dokter Bart Bohy, weet je nog?

Sven (00:00:43) – Ik weet het nog.

Luck (00:00:44) – Ja, dat is die aflevering waar jij mij zo ongerust hebt gemaakt. Waar je zegt Nee, nee, het is niet 5 voor 12, het is 2 voor 12.

Sven (00:00:49) – Ik denk dat eerst dokter Bohy u ongerust heeft gemaakt en dat ik het een klein beetje meer heb uitgelegd.

Luck (00:00:54) – Ja, ja, je hebt mijn neus nog eens goed ingewreven zo hé. Ik kreeg dan ook telefoon van mensen van vrienden uit Nederland die zeggen van Luck, gaat het? Is het oké, hoe is het nu met jou? En ik kan u vertellen dat het ondertussen dat de situatie veranderd is, want de opdracht was haal de stress oorzaak weg en dan vond ik een hele moeilijke.

Maar ik kan ondertussen de luisteraar geruststellen dat mijn werksituatie aan het veranderen is. Ik ga dus uit een een multi-flexibel systeem naar een nine to five systeem en de stress dat mijn vriendin terug tot in België zou geraken is ook weg, want die is terug. Oké, dus we hebben een half jaar stressvol geleefd en ook dat is weg. Maar dat is helemaal niet belangrijk.

Sven (00:01:35) – Dus cortisol naar beneden, testosteron naar omhoog nu?

Luck (00:01:36) – Ik zou het nog eens moeten testen. Dat was helemaal niet de bedoeling, dat ik dat allemaal zou vertellen. Wat ik wel wil vertellen dat is dat dokter Bart Bohy hier bij ons zit. Of beter wij zitten bij hem. Dag dokter Bart.

Bart (00:01:49) – Goeiemiddag, ja uhm, fijn dat ik er bij mag zijn.

Luck (00:01:54) – Met heel veel plezier zou ik zeggen.

Bart (00:01:56) – Nu krijg ik eens gezichten bij de podcast die ik heb geluisterd. Ik heb jou natuurlijk al wel gezien, want jij bent bij mij gekomen. Als patiënt hebben we zo afgesproken op voorhand dat je bij mij zou komen om een traject door te maken en dat was ook heel aangenaam. Ja en ja, nu zitten we hier allemaal samen, da’s wel fijn.

Luck (00:02:16) – Misschien moeten we er ook bij vertellen, dokter Bart dat het niet zo eenvoudig was vooraleer ik ja tegen jou zei. Want ik heb jou oorspronkelijk gebeld om mij te begeleiden bij die groentesappen kuur en ik herinner mij dat jij toch een kwartier aan de telefoon nodig hebt gehad om mij te overtuigen om toch de normale gang van zaken eerst door te lopen. Dus om maar te zeggen als mensen jou bellen en zeggen van bijvoorbeeld ik wil een bloedonderzoek, dan ga je dat ook niet zo meteen op in.

Bart (00:02:44) – Ja, je valt direct met de deur in huis natuurlijk. Ik werk een beetje atypisch inderdaad en het is voor mij echt geen logica dat mensen bellen en een bloedonderzoek willen laten doen. Want als mensen naar mij bellen dan hebben ze meestal een probleem en dan gaan we dat niet oplossen met een bloedopname, dus mensen die dan mij bellen van zoals jij, belde met een heel specifieke vraag wil je mij begeleiden bij een sapkuur , dan heb ik ook geantwoord van ja dat moeten we dan eens bespreken. Als jij of bij mij patiënt bent of ik kom bij jullie meepraten over sapkuur, maar niet gewoon zo. Dus ik geef eigenlijk de patiënt niet wat die vraag die ik geef, de patiënt, wat ik denk dat die nodig heeft.

Luck (00:03:26) – Ja, dat heeft mij ook verbaasd omdat ik het ergens instapte en ik dacht van hé, dit is een hele vreemde manier en het heeft vier sessies geduurd vooraleer dat de resultaten daar waren. En ik heb ook in die podcast van de stress check gezegd dat dat vier keer een uur was, wat we absoluut niet gewend zijn bij de dokter. Maar dokter Bart heeft daar zijn reden voor om dat te doen. Dat is ondertussen mij wel heel duidelijk.

Bart (00:03:50) – Geneeskunde is eigenlijk iets heel bijzonder. Er is heel veel kennis, er is heel veel wetenschap, maar er is zo weinig tijd. En die tijd die we nodig om met onze patiënten te kijken wat dat zij nodig hebben. Je kon bij een dokter en je hebt een probleem. En als je dan vijf à tien minuten hebt om dat probleem op te lossen, ja dan heb je maar één lijn en je hebt één probleem en je hebt één oplossing of je stuurt die weer door voor andere onderzoeken. Maar zo werk ik eigenlijk totaal niet.

Sven (00:04:15) – En mag ik even vragen Bart, misschien voor de luisteraars en jouw achtergrond, want je zegt ik werk zo, ik werk zo niet, maar heb je vroeger wel zo gewerkt of heb je altijd een andere manier van aanpakken gehad?

Bart (00:04:26) – Ik heb absoluut op de gewone manier gewerkt voor meer dan 25 jaar. Ik ben begonnen als enthousiaste jonge dokter van, ik wil de wereld veranderen en ik heb van alles geleerd! Ik ben begonnen eigenlijk als stagiair. Ik kende niks, ik had nog geen enkele patiënt gezien en in die periode was het oorlog in Bosnië Herzegovina. En ik dacht ik moet daar eens gaan kijken hoe dat zit, daar geneeskunde doen.

Sven (00:04:50) – Ja, patiënten genoeg daar.

Bart (00:04:52) – Wel, ik ben toen naar Kroatië gegaan. Via het Rode Kruis heb ik daar contacten gelegd en ik heb daar toen mijn eerste patiënten gezien. Dat was echte oorlogschirurgie. En ik dacht Bart, dat is hetgene dat jij moet gaan doen. Dus ik kwam terug en ik zei ik wil een specialisatie oorlogs chirurgie volgen. Maar dat bestond natuurlijk niet in België. Dus ben ik orthopedisch chirurg geworden. Dat was hetgene dat er toch wel het dichtste bij zat. En tijdens die assistent jaar was het eigenlijk heel leuk. Maar toen ik aan orthopedisch chirurg werd, ja dan was er nog geen oorlogschirurgie. Dan was dat vooral prothese chirurgie. Dus dacht ik ik ga nog verder studeren, dan ben ik rampen geneeskunde gaan bijdoen. Urgentie geneeskunde. Intensieve zorgen en ook oorlogschirurgie heb ik gestudeerd in Genève bij het Internationaal Rode Kruis. En ik dacht ja, nu ben ik er klaar voor. Maar ondertussen had ik een gezin en kinderen. En dan ga je niet zomaar naar de oorlog natuurlijk. Dus dan dacht ik weet je wat, ik studeer nog wel verder. Ik ben dan diensthoofd spoed geworden gedurende zes jaar op een spoeddienst in het Leuvense. En dan heb ik ondertussen ziekenhuis wetenschappen gestudeerd en later ben ik dan ook medisch directeur geworden in een ziekenhuis. Ik heb fantastische tijden meegemaakt en van alles geleerd. Tot ik mijn grootste geschenk kreeg. Zoals veel mensen zeggen een burnout. En die burnout, dat was niet leuk. Dat was op dat moment echt verschrikkelijk. Ik dacht van hoe kan dat nu, ben ik nu een slappeling of zo hé? Maar uiteindelijk ben ik uit een burnout veel, veel rijker uitgekomen. Ik heb me laten begeleiden door mensen die geen artsen waren, die helemaal niet vanuit de medische sector begonnen en die mij gewoon fantastische dingen hebben geleerd. En van daaruit is mijn blik zo breed geworden dat ik nu mensen kan helpen vanuit een brede blik. En dat is een fantastische meerwaarde.

Sven (00:06:37) – En dus nu heb je gezegd van ik ga op een op een andere manier dan gewone klassieke dat er vroeger was doen.

Bart (00:06:43) – Absoluut ja. Als mensen naar mij komen hebben ze meestal al een heel pad gelopen, ze hebben meestal tegen heel veel dingen gebotst en dan help ik hun in een vraagstelling naar de oorzaak van waar komen mijn klachten vandaan? Want geen enkele andere dokter of veel andere dokters hebben al van alles geprobeerd, maar vooral ook wat leert mij dat? Wat kan ik daar nu mee doen en hoe kan ik daar nu beter uitkomen? Dus als jij dan belt voor ja, kan je mij daarmee helpen? Dat is een vraag die bij mij eigenlijk begint met nee, die vraag gaan we niet antwoorden.

Luck (00:07:12) – Inderdaad.

Bart (00:07:14) – We gaan eerst eens kijken wat uh hoe je eruit ziet, waar jij vandaan komt? Waar ga jij heen? Waar heb jij problemen, blokkades? En ik probeer samen met de patiënt een uh een soort 360 graden beeld te krijgen van zichzelf door op verschillende manieren naar de patiënt te kijken. En dat is fantastisch. Dat is een heel andere manier van werken. Dus dat wil zeggen daar zitten verschillende invalshoeken in de klassieke geneeskunde, orthomoleculaire inzichten, homeopathie, systeemanalyse en ik werk samen met een fantastisch team van mensen die ook de therapieën die nodig zijn kunnen geven op het moment dat iemand dat nodig heeft.

Sven (00:07:50) – Het is een netwerk van mensen die gespecialiseerd zijn, elk in hun eigen veld dan?

Bart (00:07:55) – Absoluut, dat is ook de nieuwe manier van werken. Ik geloof dat we moeten gaan samenwerken op een heel andere manier. Dat wil zeggen echt via netwerking en mensen die niet per se geschoold zijn op de klassieke manier, maar die heel goed zijn in bepaalde dingen, meer moeten toestaan om advies te geven, om therapie te geven.

Sven (00:08:11) – Vanuit mijn eigen opleiding dan, ik heb gehoord dat je heel veel opleidingen hebt gehad. Heel lang naar school gegaan voor dan het het klassieke, zoals we dan zeggen, de klassieke geneeskunde. Welke rol speelt voeding en voedingsstoffen in die klassieke geneeskunde? Welke vakken worden daar geleerd? Wordt daar iets over verteld? Welke tijd wordt eraan besteed in die opleiding?

Bart (00:08:36) – Ai Sven, nu ga je direct naar de code. Dat doet wel een beetje pijn. Ja, we hebben natuurlijk in de geneeskunde wel les gehad over voeding. Ik denk ja ik kan mij niet meer goed herinneren, maar het zal iets meer dan een uur geweest zijn misschien toch? Dat is inderdaad de klassieke geneeskunde is eigenlijk geschoold vanuit zeer diepgaande kenmerken van enzymatische processen, structurele zaken enzovoort. En daarbij missen we soms een beetje de de normale manier van gezondheid, van wat maakt de mens nu gezond? We weten fantastisch hoe dat dan een mens ziek maakt en in welke moleculen dat er verkeerd lopen en zo. Maar ja, voor de rest zeggen we van ja gewoon gezonde groentjes eten zal wel goed zijn.

Sven (00:09:17) – Ja, dat horen we vaak als als. Als iemand gewoon gezond eet, dan heb je alles binnen wat je moet binnen hebben. De vraag is natuurlijk wat is gewoon gezond eten? En ik hoor veel artsen dat zeggen als je gewoon gezond eet, moet je niks bijnemen. Uhm, maar gewoon gezond eten. Hetgeen wat ik dan hoor van mensen is ’s ochtends de boterham met choco en ’s middags uh de kroketten met de bloemkool met witte saus om het dan zo te zeggen. Dan ’s avonds ook nog ergens iets. Dus dat noemen we dan “gewone gezonde voeding”. En daarvan zeggen de meeste artsen dan heb je alles binnen wat je moet binnen hebben om gezond te zijn. Ik heb het al een aantal keer wel wel ergens gehoord, maar ik vroeg me dus echt af van welke rol speelt voeding voedingsstoffen in heel die opleiding, in al de opleiding die jij gehad hebt? Ja, naar gezondheid, wat daar dan de rol van de voeding en de voedingsstoffen was? Maar blijkbaar is dat dan echt wel miniem?

Bart (00:10:08) – Wel, ik heb wel gehoord van studenten die ik begeleid, want ik ben natuurlijk al, ondertussen 52 jaar. Mijn opleiding is al wel efkes geleden dat die opleidingen wel moderner zijn geworden en dat men bepaalde inzichten die ik dan nu, recent of later heb geleerd van de orthomoleculaire visie ook wel voor een deel geïntegreerd worden in de opleiding. Dus dat daar wel verandering is. En ik merk ook dat bepaalde professoren die bezig zijn met maag-darm ziekten en zelfs met psychiatrie, neuro psychiatrie zich ook wel bezighouden met die zaken zoals het darmmicrobioom en tekorten aan stoffen enzovoort. Dus er is wel een bewustwording, ook in de medische wereld. Alleen ja, ik ga de opleiding echt niet opnieuw doen om te weten of het nu anders is, maar ik vermoed van wel. Omdat de studenten die bij mij in opleiding zijn of in stage zijn, die beamen wel dat ze inderdaad al andere dingen horen.

Sven (00:10:58) – Dat is dan toch al leuk om te horen zou ik zo zeggen. Jij ging iets zeggen Luck?

Luck (00:11:01) – Absoluut, want je kan misschien mijn oren zien tuiten en men mijn ogen zien flikkeren als ik zie dat we al een heerlijk pakketje aan dokter Bart zouden kunnen geven, namelijk 59 afleveringen van Beetweters die we al gemaakt hebben. Waar dat dan zo toch een beetje het schoentje wringt als ik zijn opleiding mag geloven. Maar de kennis die je hebt, dokter Bart, die zou daar zoveel kunnen aan bijdragen. Want jij werkt toch op verschillende niveaus? Je hebt dat structureel en je hebt dat of de moleculaire. Maar er zijn toch nog niveaus waarop jij werkt.

Bart (00:11:29) – Dat klopt. Ik begin meestal met uit te leggen aan een patiënt op welke manier ik werk en welk frame, ik gebruik wel een kader, want dat kader is wel belangrijk en ik probeer dat zo eenvoudig mogelijk te houden. Ik vergelijk eigenlijk onze gezondheid of de oorzaken van ziekte met een ajuin. Dat is eigenlijk voor mij de gemakkelijkste manier. Oorzaken van ziekte. Dat is meestal meer als één oorzaak, tenzij dat je een steen op een teen krijgt. Dat is eenvoudig, maar heel vaak hebben mensen verschillende oorzaken en ik vergelijk dat met een ajuin en je begint met een ajuin met een buitenste schil eraf te doen en dan kom je op de volgende laag en dan de volgende laag. En iedere laag kan eigenlijk verschillende type oorzaken hebben. Zo’n oorzaak kan structureel zijn, bijvoorbeeld er zit iets in de weg of er is iets gebroken en dat is iets. Een niersteen heeft een structurele reden, maar heeft ook dan weer een andere oorzaak. Maar die niersteen kan structureel problemen geven. Dus dat structurele, daar zijn we heel goed in in de klassieke geneeskunde, want daar kunnen we overal foto’s van maken, kunnen we dingen op bijplaatsen of dingen uithalen uit ons lichaam, zoals organen. Dus daar zijn we echt heel goed in. Het tweede is het biochemisch niveau. Daar kunnen we dan seffens efkes over praten, want daar komt het orthomoleculaire verhaal natuurlijk bij. En het derde is het emotionele niveau en het vierde is het energetische niveau. En hoe verder je gaat naar die volgende niveaus, hoe meer dan mijn collega’s wat ongemakkelijk schuifelen op een stoel. Want emotioneel, ja, dat is iets waar we niet echt voor opgeleid zijn. Dat sturen we liever naar een psycholoog. En energetisch, ja dan kijken we vaak met een plafond van ja, ik denk dat we het hier wel verkeerd hebben. Maar er kunnen oorzaken energetisch zijn, er kunnen oorzaken emotioneel zijn. En als je dan bijvoorbeeld rugpijn. Dat is zo’n een hele typische. Heel veel mensen hebben rugpijn om emotionele of energetische oorzaken en als je daar dan een operatie bij uitvoert heel veel kans dat die operatie geen resultaat heeft. En dat is dus de reden dat ik probeer al die niveaus meer te betrekken in dat verhaal.

Luck (00:13:22) – Voel jij dan gemakkelijk aan of een patiënt al dan niet bij dat energetisch niveau bij kan? Ik kan me inbeelden dat wanneer je bijvoorbeeld over familieopstellingen begint te praten, dat een patiënt zegt van nee, dit is dit is helemaal niet niks voor mij.

Bart (00:13:34) – De meeste patiënten niet allemaal. Ik zal zeggen. Fifty fifty. De helft van de patiënten heeft nog nooit gehoord van emotionele energetische oorzaken, dus die komen gewoon omdat die vastlopen en eigenlijk geen andere hulp vinden. En dan is het inderdaad aanvoelen van oké wat kan je aan, wat kan je er niet aan, waar ben je er klaar voor? Wat heb je op dit moment nodig? Het is niet wat ik te vertellen heb dat belangrijk iets is wat de patiënt nodig heeft. En dat is eigenlijk het uitzoeken samen met de patiënt van waar ben jij klaar voor? Er komen soms patiënten aan mij kan herinneren paar jaar geleden een jongedame die die heel veel klachten had en die absoluut overtuigd was dat er iets structureel of biochemisch met haar niet in orde was. En nu dus toen we alles hadden onderzocht en ook het bloed enzovoort. En in stresstesten zei ik van ja, eigenlijk het enige afwijkende bij u is uw hormonale regeling van uw stress. Zoals die stresstest waar we waar jullie een mooie aflevering op hebben gedaan. En dan zei ze Ja, dat valt eigenlijk wel tegen, want dan moet ik daaraan gaan werken. En dat had ze eigenlijk niet verwacht en heb ik gezegd van weet je, als je er klaar voor bent, kom dan terug en dan gaan we daaraan werken. Dus de meeste mensen zijn naar zijn er op dit moment nog niet zo. Dat wordt ook niet zo over gepraat.

Sven (00:14:51) – Test je altijd voor stress en in hoeverre mensen hun stresssysteem zoals je dat bij Luck bijvoorbeeld hebt gedaan. En doe je daar specifiek de bloedtesten voor om te kijken van hoe ver mensen staan?

Bart (00:15:02) – Nu gaan we toch weer direct naar die bloedtesten hè?

Sven (00:15:04) – Ja, nee. Omdat het uit eigen ondervinding wanneer mensen bij mij komen dan voor voor voedingsadvies en bepaalde klachten hebben. Ik vraag ook altijd omdat er stress aanwezig is, omdat we weten dat stress een heel grote oorzaak is van… En wat ik vaak heb is als als mensen met met partner komen dat de persoon zelf de de patiënt zelf zegt van nee dat valt nog wel mee. En dat dan de persoon daarnaast dus kijkt van wat durft gij nu zeggen? Je bent één en al stress, dus mensen geven vaak zelf aan van neen, er is geen stress of de stress is wel onder controle. Terwijl dat de mensen in de naaste omgeving zeggen van nee, dit is dit is absoluut verkeerd wat je nu zegt. Je bent één en al stress. En ik kan dat niet, ik ben geen arts en jij kan dat dan wel. Je kan zwart op wit aantonen van jawel je hebt wel stress en je bent al zo ver in uitputting van je lichaam bijvoorbeeld.

Bart (00:15:57) – Nu, het meeste haal je eigenlijk niet uit een bloedonderzoek. Het meeste haal je eigenlijk door tijd te maken voor de patiënt en samen te zoeken naar de oorzaken van hun klachten. En uiteindelijk de patiënt weet het zelf wel, maar kan het niet bewust vertellen. Maar als je dan toch bloedafname doe, ja, dan zit daar eigenlijk altijd wel uh een hormonale basis in. Daar zitten bijvoorbeeld de schildklier in, daar zit de cortisol spiegel in en daar zit een DHEAS in en die geven al wel wat informatie over hun stressniveau. Een stresstest zoals een speeksel stresstest hè. Dus zo’n vijf keer op een dag op een watje kauwen of op een watje speeksel opvangen. Dat doe ik niet standaard. Dat wordt altijd in overleg met de patiënt gedaan. Ook omdat die testen zijn niet terugbetaald. Dus het is ook heel belangrijk dat we dat doseren van wat heb jij nodig? Je kan eigenlijk uit het verhaal en uit de basis analyse al vaak genoeg halen, maar er worden altijd wel bij een orthomoleculaire bloedanalyse die ik doe, zit altijd wel een paar hormonen die zoals cortisol en DHEAS die eigenlijk al heel veel vertellen.

Sven (00:17:02) – Maar ik hoor hier als dat in de toekomst, als dat nog zou lukken dan een aantal afleveringen komen over die hormonen. Dat zijn zaken waardat we tot nu toe nog niet echt over gesproken hebben, hé Luck. Ik zie jou ook al kijken dus.

Luck (00:17:15) – Ja ja ja, ik wil er zoveel aan toevoegen omdat jij zegt Sven, als de partner erbij is, gaat hij al dan niet bevestigen. En omdat redelijk wat mensen gereageerd hebben op die stress check aflevering ben ik die regelmatig gaan terug beluisteren. En de laatste keer was eergisteren en het valt mij op hoe vaak ik ontken dat ik in een stresssituatie leef. Als ik er niet op terugkijk hoe mijn leven drie, vier maanden geleden was, dan moet ik eigenlijk eerlijkheidshalve zeggen ja, het is nu toch al een beetje anders dan toen. Dus ik leefde toen aan een hoger stressniveau dan nu. Maar het lijkt mij des mensens dat ze altijd gaan ontkennen dat ze in een stressniveau zitten. Dus ik was eigenlijk heel nieuwsgierig naar het antwoord van dokter Bart. Want hoe gaan we dat nu eigenlijk checken? Of meten of controleren?

Sven (00:17:57) – Ik denk enerzijds kan stress kan, kan de werksituatie zijn, anderzijds kan dat ook andere oorzaken hebben zoals familiale of andere zaken waar mensen dan bijvoorbeeld niet willen over spreken. Of zoals je zelf zegt dokter. Ja, en dan is het van oei, als het dat is, dan wil ik daar iets aan gaan doen, en vaak kunnen of willen mensen daar niets aan doen hè. Ik denk dat heel veel mensen stress hebben. De vraag is van wanneer is het te veel en van wanneer is stress te veel? Want stress kan ook iets positiefs zijn, maar soms kan het gewoon te veel zijn. En ja, je rolt al heel vaak omdat, het is jouw leven, het is jouw manier van doen. Op een gegeven moment heb je niet meer door dat het ineens te veel is, terwijl het omgeving dat wel vaak ziet.

Bart (00:18:35) – Nu, ik gebruik het woord stress nu al niet zo vaak hoor. Ook al is stress iets belangrijk, het gaat om balans. Stress, de positieve vorm van stress is ook heel belangrijk. Mensen die topsport doen, mensen die een stressvolle job doen en die daar echt in bloeien. Die daar echt van genieten. Die hebben veel stress, maar ze hebben dat nodig. Het gaat hem om de balans. Op welk moment is jouw balans weg en ga je eigenlijk te veel in het opgebruiken van jouw reserves? Het is eigenlijk op het moment dat je je reserves gaat opgebruiken dan spreek over het biochemische niveau en dat je dan eigenlijk in een problemen komt. Je weet dan op voorhand al en als je dat dan gaat meten dan weet je eigenlijk van je zit eigenlijk al in de probleemzone en dat is wel soms een wake-up en daarom doe ik ook wel bloedafnames. Bloedafnames zijn zeker niet onnuttig, maar ik start nooit met bloedafnames. Ik sta altijd met; bij mij komen de mensen meestal in traject. Dus als mensen bij mij komen dan heb ik twee mogelijkheden. Ofwel komen ze met een vraag over één gewricht. Ik heb pijn aan mijn linkerschouder en dan vraag ik – of dan vraagt mijn lieftallige vrouw die dan de telefoon opneemt – vraagt dan wilt u ook weten waardoor het komt? Of wilt u alleen weten wat er aan de hand is? En als antwoord is nee, ik wil alleen weten wat er aan de hand is. De oorzaak wil ik niet weten. Dan is dat één consultatie en dan krijgen zij van hun linkerschouder een advies van, is dat iets wat opereren of voor een spuitje cortisonen in te zetten of kan je daar iets aan doen? En dan gaan de mensen naar huis. Gelukkig en ik ook gelukkig, dus ik heb daar geen problemen van een klassiek orthopedisch advies te geven. Als de mensen graag willen weten wat de oorzaak is van hun klachten, dan gaan ze bij mij in een traject. En daar zit dan minstens vier consultaties waarin we in de eerste consultatie eigenlijk alleen praten over de lichamelijke problemen, de lichamelijke klachten. Dat is het veiligste, daar kunnen ze met een dokter over praten en zo van ja ik heb daar pijn, ik heb die operatie gehad en zo en ik neem die pillekes in en daar heb ik al geprobeerd. Die eerste consultatie dat is eigenlijk best veilig. Weet je, daar kunnen we zo met iedereen over praten. En dan, dan zeg ik al op voorhand en de mensen krijgen vragenlijsten. Dus ze weten waarover het dat gaat. De volgende keer gaan we over het psychosociale gedeelte praten en krijgen ze een evaluatie van zichzelf en moeten ze op voorhand eens over nadenken. En dan gaan we praten. Waar kom jij vandaan? Uit wat voor familie kom jij vandaan? Heb je broers of zussen? Zijn er mensen gestorven? Had jij veel liefde thuis? Heb jij veel slagen thuis? Enzovoort. En dan merk je. Tijdens die consultaties merk je ook je ziet op het gezicht van de mensen al waar het probleem zit natuurlijk hè. Dus door al die vragen te stellen, door al die ruimte te laten, die tijd te nemen, weet je eigenlijk al waar het probleem zit. En dan hebben mensen dan toch graag nog verder onderzoek. Soms zijn daar foto’s, röntgenfoto’s of echografieën als dat nodig is. Maar dat kunnen ook speekseltest zijn. Daar kunnen ook bloedafnames en urine testen. En bij sommige mensen, die dat echt graag willen, doen we ook microbioom analyses. Dan krijgen ze heel veel informatie. Sommige mensen hebben heel veel informatie nodig om in hun proces te kunnen gaan, maar eigenlijk heb ik dat niet nodig. Het zijn zij zelf die eigenlijk, die die informatie nodig hebben om te kunnen begrijpen wat er aan de hand is.

Sven (00:21:36) – Hoeveel informatie had jij nodig Luck?

Luck (00:21:38) – Ik heb er toch wel een tijd over gedaan als ik er nu zo op terugkijk. Het heeft echt wel een aantal weken geduurd vooraleer ik door had van ja, dit is echt veel ernstiger dan dat we dachten. Want de aflevering die wij hebben opgenomen toen, die aflevering 55, die klinkt nog vrij optimistisch, die klinkt nog vrij opgewekt, vind ik. Dus een meer verslaggeving alsof het over iemand anders gaat. Maar hoe meer ik er naar luister, hoe meer ik denk van ja, wat ben ik blij dat ik op dat moment daar was, want het heeft toch wel echt een aantal dingen wakker gemaakt. Maar niet onmiddellijk tijdens het proces. Dus als ik zie hoeveel tijd dat ik nodig heb, dan kan ik alleen maar aan de luisteraar zeggen neem voldoende tijd en luister naar die dingen, want vroeg of laat moet je er toch naar luisteren.

Sven (00:22:18) – Ik denk dat het daarom ook is, dokter, dat u een traject aanbieden hè?

Bart (00:22:22) – Dat klopt. Zonder de tijd ervoor te nemen om te gaan zoeken naar die oorzaak vind je die oorzaak niet. En dan neem je een foto en dan zie je dat er iets slijtage in uw rug en dan kunnen we daar ofwel bijvoorbeeld een discus hernia, dat is een tussenwervelschijf die naar achter puilt, die kan discogene pijn geven. De pijn van de hernia van de discus zelf of die kan drukken op een zenuw of die kan… Er zijn verschillende plekjes waar die pijn kan ontstaan. En dan kan je zeggen ja we gaan die discus wegnemen of we gaan daar een spuitje cortisone rond zetten om die zwelling te doen afnemen. En dat is één benadering waarbij je heel gericht, structureel of gecombineerd structureel biochemisch gaat werken. Maar zo werk ik niet omdat ik ja, ik heb daar 30.000 collega’s voor in België, dus die dat hoef ik helemaal niet te doen. Ik steek mijn tijd liever in het zoeken naar de diepere oorzaak en ik haal daar eigenlijk. Ik haal daar niks mee, want de patiënt haalt daar eigenlijk vaak fantastische resultaten mee. Het is aan hun natuurlijk. Het gaat om de patiënt, het gaat niet om mij.

Sven (00:23:20) – Ja, ik wou dat ik dat geweten had voor ik mij aan mijn discus had laten opereren dan.

Bart (00:23:25) – Wel ik zeg niet dat het niet nodig is. We hebben absolute de klassieke geneeskunde nodig. We hebben een fantastische ziektezorg. Alleen mis ik soms wat de gezondheidszorg daarin het zoeken naar gezondheid. Mensen komen op het moment dat ze ziek zijn en dan gaan we daar zoveel mogelijk aan doen. Maar het zou beter zijn moesten de mensen echt proberen gezond te zijn en gewoon gelukkig te zijn. Dat is toch veel belangrijker dan alleen maar ziek zijn?

Sven (00:23:49) – Ja, want er zit een, hoe moet ik het zeggen. Het is een heel groot verschil tussen tussen ziek zijn en gezond zijn, hè? Het is niet omdat je niet ziek bent, dat je gezond bent.

Bart (00:23:57) – Inderdaad wat is gezond zijn? Sven, wat is voor jou gezond zijn?

Sven (00:24:00) – Ja, ik denk dat we daar… Hoe lang zijn we ondertussen bezig Luck? Want ik denk dat we daar een hele andere aflevering over kunnen gaan praten.

Luck (00:24:06) – Uh, ik. Ik zie meteen de aflevering groeien.

Sven (00:24:07) – Ja, ja, ja. Dus, ik denk dat we vertrokken zijn voor een heel aantal andere afleveringen. Maar inderdaad, dat is een heel goeie vraag. Wat is gezond zijn? Ik krijg soms van die vragen en mensen zeggen bijvoorbeeld ook, bijvoorbeeld personen die dat geen overgewicht hebben. En dan zeg ik altijd van, nee ’t is niet omdat die persoon geen overgewicht heeft, dat ie daarvoor gezond eet en dat die daarvoor geen andere klachten kan hebben. En sommige mensen hebben nu eenmaal het geluk dat ze heel veel ongezonde dingen mogen eten en drinken zonder dat ze overgewicht krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat ze daarvoor dan gezond zijn of gezond bezig zijn.

Bart (00:24:37) – Luck, wat is voor jou gezondheid?

Luck (00:24:39) – Voor mij hangt dat heel dicht samen met geluk. Maar dat is dan een andere podcast die ik ook wel eens maak Podvolgeluk. Met een D dan. En voor mij is dat een totaliteit van verschillende factoren. En daar bedoel ik mee, hoe zit het met jouw financiën? Hoe zit het met je werk? Hoe zit het met je gezin? Hoe zit het met jouw persoonlijke groei? Hoe zit het met jouw gemeenschapswerk? Als de verzameling van die elementen, als dat een beetje klopt en je kan aan elk element ongeveer dezelfde score geven, dan denk ik dat je vrij dicht bij een gezond en gelukkig leven zit. Maar gezondheid alleen; geen pijn, goed kunnen slapen en dat is dan voor mij heel oppervlakkig.

Bart (00:25:17) – Prachtig, hoe we verschillende definities voor gezondheid hebben. Je haalde daarnet eigenlijk het begrip positieve gezondheid aan. Je zei het niet, maar het kwam er eigenlijk op neer. Positieve gezondheid is eigenlijk een modernere kijk op gezondheid. Die komt vanuit Nederland, waarbij je eigenlijk niet, zoals in de Wereldgezondheidsorganisatie, kijkt naar gezondheid is afwezigheid van ziekte en psychisch lijden, maar waarbij je eigenlijk in zes velden gaat kijken van hoe goed functioneer jij zelf op lichamelijk vlak, mentaal vlak, op zingeving, op sociaal vlak en op dagdagelijks functioneren. Dat zijn een deel van die velden. En dat je dan eigenlijk hoe goed je daar functioneert een beeld kan krijgen van iemand zijn gezondheid. Daarom noem het trouwens ons centrum hier, het Centrum voor Bewustzijn en Positieve Gezondheid. Dat zijn twee aspecten. Iemand die bewust leeft kan van daaruit een gezondheid hebben, want die kan leven zoals je wil en je kan geloven wat je wil. Maar als je bewust leeft, dat geeft ook al een vorm van gezondheid en een positieve manier om naar gezondheid te kijken. Dat vind ik eigenlijk wel heel belangrijk en daarom dat we ook echt ons centrum zo noemen. En daarom dat we niet alleen geneeskunde uitoefenen hier, maar samen met mijn vrouw Sarah en ik doen we eigenlijk ook andere therapieën of bieden we de aan in ons netwerk om mensen dus gelukkig, bewust en gezond te maken. Mag ik nog een andere definitie van gezondheid geven?

Luck (00:26:40) – Uiteraard!

Sven (00:26:41) – Ik zou zeggen; graag!

Bart (00:26:42) – Wel vanuit de homeopathie bijvoorbeeld. Daar zijn ook heel mooie boekjes over en zijn fantastisch mooie boekjes overhomeopathieDaar is eigenlijk, gezondheid. Ja, hoe zie je dat iemand gezond is? Dat is iemand die creatief is. Iemand die eigenlijk mentaal, emotioneel en lichamelijk creatief werk uitvoert in zijn leven. Dat is iemand die gezond is, want die heeft eigenlijk op die drie niveaus mentaal, emotioneel en lichamelijk de mogelijkheid om in balans te zijn. En ik vind dat een fantastische manier om kijken naar gezondheid.

Luck (00:27:13) – Is deze definitie niet gevaarlijker dan de vorige? Ik zal je vertellen waarom, op het moment dat ik het verslag gaf van wat jij met mij hebt gedaan dan tijdens die sessie. Had ik het gevoel dat ik nog altijd kon gaan en dat ik tegen 200 per uur leef en creatief kon bezig zijn. Maar eigenlijk was de boodschap; Luck, doe er iets aan want het is 11.55u. Terwijl ik nog wel heel creatief mezelf voelde gaan.

Bart (00:27:36) – Dat is prachtig hé? Ja, wat ik eigenlijk vooral doe is spiegelen. Dus ik geef eigenlijk de mensen de kans om te zien zoals zij kunnen zien waaraan ze kunnen werken. Maar er waren in jouw resultaten ook wel positieve dingen.

Luck (00:27:50) – Ja, er waren veel groene elementen en de elementen, die groene elementen waren ook overduidelijk.

Bart (00:27:55) – Dat is toch leuk? Dat je niet alleen ziet wat dat er eigenlijk waar dat er werk aan de winkel is, maar dat je ook feedback krijgt over, dat gaat al goed en dat gaat al goed. Je hebt een zelf evaluatie gedaan, je hebt eigenlijk dan zo’n bloedafname gedaan, stresstesten en dan kwamen daar bepaalde werkpunten uit waarin dat je dan zelf kan verbeteren. Maar daar stonden ook heel veel goeie punten in en dat is belangrijk. We moeten ons niet alleen focussen op wat dat gaat slecht gaat en enzovoort. Maar ook, dat gaat al goed en daar kan je mee verder en dan kan je daar ook beter in worden.

Luck (00:28:26) – En ook van het huiswerk heb ik genoten hoor, want je geeft de patiënten een beetje huiswerk mee toch? Hè?

Bart (00:28:31) – Dat klopt. Patiënten krijgen eigenlijk vragenlijsten op zich om al op voorhand voor te denken over de consultatie en zij krijgen inderdaad ook soms huiswerk. En dat kan gaan van heel simpele dingen tot tot wat complexere zaken.

Luck (00:28:45) – Gebeurt het dan wel eens dat je een patiënte over de vloer krijgt waarvan je op het eerste zicht denkt; ik ben benieuwd wat hier gaat uitkomen, want ik zie het nog niet? Ik ga nog wat tijd nodig hebben.

Bart (00:28:53) – Dat heb ik elke dag.

Luck (00:28:55) – Echt waar? Ik dacht dat er ook eenvoudige bij waren?

Bart (00:28:59) – Ja wel eenvoudig is, is relatief. Sommige mensen hebben al van alles geprobeerd en sommige mensen hebben ook al van alle complementaire alternatieve therapieën geprobeerd en nemen heel veel voedingssupplementen en leven heel gezond qua voeding. En die die komen dan vanalles vertellen en dan hebben die toch nog altijd hetzelfde probleem. En dan denk ik van oh my god, waar gaan we naartoe? En dan is dat de uitdaging om toch op dezelfde structurele manier te spiegelen en te gaan kijken van wat zit er dan eigenlijk nog niet goed? Want je hebt al zoveel geprobeerd, maar wat is dan het stukje dat je nog niet ziet? De waarheid zit hem vaak in onze blinde vlekken. Dus we weten soms wel wat dat we goed doen, maar we weten vaak niet goed waar dat de oorzaak zit. En dat is zo die blinde vlek, waar loopt het mis? En daar zit je natuurlijk emotioneel en energetisch is dat zijn die blinde vlekken vaak groter dan zuiver structureel en biochemische problemen. Want daar kan je mee testen. Maar emotionele dingen, dat zal wel moeilijker. Energetisch, ja dan wordt al heel moeilijk hè. Ik heb elke dag uitdagingen hoor, dat is echt fantastisch. Ik heb eigenlijk een fantastische job.

Luck (00:30:05) – Ja, dat lijkt mij zo. Het lijkt me heel uitdagend om in die lagen van die ajuin vroeg of laat toch wel iets te vinden, ook al zie je het niet aan de oppervlakte.

Bart (00:30:13) – Elke dag opnieuw verwonder ik mij. En soms is het inderdaad heel duidelijk. Ik kom natuurlijk wat ervaring uit, maar heel vaak is het in het verloop van het proces is belangrijker dan wat je als dokter ziet. Het gaat eigenlijk over het zelfinzicht van de patiënt en wat die daar dan mee doet. Wat neemt hem mee naar huis? Waar is die klaar voor? Sommige mensen zitten met die oosterse filosofie bezig, met die Chinese geneeskunde en die spreken dan over chi en de kracht en andere zitten meer in het ayurvedische en die zijn daar dan weer mee bezig. Maar dat hoeft helemaal niet zo complex te zijn. Energie is ook hoe je voelt, hoe de energie stroomt. En dus mensen die daar niet mee bezig zijn, dan spreek ik over energie als zijnde, is jouw energie wel goed? Voel jij je goed? Ben jij wel wakker of heb je zo’n mist in je hoofd? Dus het hangt echt van de persoon zelf af op welk niveau dat hij gaat praten en spiegelen en dat maakt het heel leuk.

Luck (00:31:03) – Ik kan me inbeelden dat heel veel luisteraars nu zitten te genieten om een dokter over energie te horen praten. Dat lijkt me heel bijzonder om te horen, wat ik juist ben.

Sven (00:31:13) – Ja, ik ben hier ook aan het genieten. Het is voor mij ook eens een keertje leuk om niet altijd zelf te moeten praten en te mogen luisteren nu en zaken te leren en op te steken. En ik vind het bijzonder leuk om te horen dat we een en hier een klassiek geschoolde arts hebben die op een andere manier naar gezondheid kijkt. Maar die dat ook zeker het klassieke niet vergeten. Dus de twee bij elkaar, en ik denk dat we daar naartoe moeten gaan. Dat het klassieke en dan het alternatieve zoals we dat dan noemen, terwijl het alternatieve niet zo alternatief is, dat die hand in hand samen kunnen gaan. En dat dat een meerwaarde is naar naar een gezond leven.

Bart (00:31:52) – Alternatieven. Dat klinkt zo vreemd. Ik noem dat veel liever complementair. Ja, en het is ook niet altijd geneeskunde. Het is gezondheidszorg. Dus alternatieve geneeskunde vind ik eigenlijk. Ja, dat is op zich da’s geen lelijke term, maar daar zit zo’n lading op. Terwijl complementaire gezondheidszorg dat begint eigenlijk vanaf een goeie vriend te hebben. Iemand die naar u luistert tot iemand die zingeving in je leven kan geven. Ja, een mooi verhaal vanuit die positieve geneeskunde is bijvoorbeeld een vrouw van van een bepaalde leeftijd. Zeventig jaar bijvoorbeeld, die al jaren naar de huisarts gaat wegens kniepijn. En die huisarts neemt daar foto’s van en zo. Dus ja, die knie is versleten. Maar ja, wel of niet een prothese, een discussie enzovoort. Totdat ze een ne keer een analyse door die patiënt laat doen en blijkt dat die patiënt eigenlijk heel weinig zingeving in haar leven ziet sinds dat haar man gestorven is en dat ze eigenlijk heel eenzaam is. Die huisarts heeft de moeite gedaan om eens te bellen in de buurt en heeft dan eigenlijk een rusthuis gevonden waar die mevrouw als vrijwilligster kon gaan werken bij demente bejaarden. Gewoon om mee de tafel af te ruimen of wat te kaarten met die mensen. En die vrouw heeft nooit meer geklaagd over haar knie, want haar grootste probleem was niet die kniepijn. Natuurlijk heeft zij kniepijn. Die knie is versleten. Maar haar grootste probleem zat in eenzaamheid een verlies aan zingeving. En dat is zo fantastisch zo dat je gewoon door, door dan efkes anders naar te kijken, de mensen hun problemen kunt helpen oplossen. Want zij lossen die zelf op. Maar je bent gewoon, je helpt hun gewoon een beetje.

Luck (00:33:18) – Ik denk dat ik nu de term gezondheidszorg beter begrijp door deze verklaring.

Bart (00:33:22) – Mooi hè?

Luck (00:33:24) – Twee bedenkingen die ik mij maak Sven, jij voelt jou precies vrij goed in de rol van interviewer.

Sven (00:33:30) – Ah ben ik interviewer nu?

Luck (00:33:31) – Je bent vandaag interviewer geweest. Want je had heel veel vragen aan dokter Bart.

Sven (00:33:34) – Ja ja ja, ik vind dit leuk.

Luck (00:33:35) – En ik heb de indruk dat we nog heel veel vragen zouden kunnen stellen aan dokter Bart. Mag ik jou uitnodigen om nog eens langs te komen of mogen wij nog eens langskomen bij jou wanneer we nog eens een aantal vragen hebben?

Bart (00:33:46) – Ik vind het fantastisch dat jullie naar hier zijn gekomen, dat jullie ook het centrum leren kennen.

Bart (00:33:51) – Ik zou graag nog eens deelnemen. Absoluut. Maar ik wil ook graag nog heel veel podcasts van jullie gewoon beluisteren.

Luck (00:33:59) – Echt waar, dit is nummer zestig hè? Dus er zijn er nog, dat zijn er al 59.

Bart (00:34:03) – Ja inderdaad, ik moet nog wel wat inhalen geef ik toe. Maar ik hoop er nog heel wat te horen. Zonder mij ook. Maar ik wil zeker graag nog eens nog meedoen.

Luck (00:34:11) – Ja met deze heerlijke woorden kan ik alleen maar zeggen bedankt en graag tot een volgende aflevering.

Sven (00:34:17) – Dank u wel. Ja, tot de volgende!